Elkeserítő a helyzet, már kuka sincs egy pedagógiai szakszolgálaton

-

Nagyon rosszak a körülmények a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat III. kerületi tagintézményében, ahol már kikapcsolták az internetet, a szemetet pedig a dolgozók hordják el zacskóban; így lehetetlen a rászoruló, diagnózissal rendelkező gyerekeket fejleszteni. A Klik szerint nem az intézményfenntartó felelőssége a kialakult helyzet.


A Népszabadság hétfői számában elkeserítő képet fest a III. kerületi, Vihar utcai intézményről, ahol nincsenek meg a szükséges működési feltételek ahhoz, hogy súlyos állapotban lévő gyerekek fejlesztő foglalkozásait megkezdhessék. „Se emberük, se infrastruktúrájuk nincs hozzá” – írja a lap arra utalva, hogy a korai fejlesztést – amely egyébként kötelező feladatuk lenne – tavaly október óta nem tudják biztosítani a kerületben, mivel nincs rá szakember.


A Népszabadság információi szerint tavaly 12 dolgozó távozott a szakszolgálattól a problémák miatt, köztük az intézménypszichológiai koordinátor is. Ő az I. kerületi intézethez ment át. Így aztán többek között a logopédiai ellátás és a gyógytestnevelés megtartása is akadozik.


De gondok vannak az épület működtetésével kapcsolatban is, mivel nem tisztázott a fenntartó. A közüzemi számlák egy részét az épületben működő alapítványi iskola vállalta magára, de a horribilis fűtésszámlát már nem tudják fizetni, így nő a tartozás, és félő, hogy előbb-utóbb azt is kikapcsolják. Mert, hogy internet és szemétszállítás már nincs – a dolgozók, kuka híján, saját maguk viszik haza zacskókban a szemetet. A telefont is kikötötték már, de azt sikerült visszakönyörögni.


A lap szerint a pedagógusok végzik a takarítást is, a számítástechnikai eszközök egy része pedig nem működik, annyira leamortizálódtak.


Kié a felelősség?

A Klik az önkormányzatra tolja a felelősséget: a lapnak megküldött válaszában az intézményfenntartó azt írja, hogy 2013 óta az önkormányzat üzemelteti a szakszolgálatot. Igaz, azt a Klik is elismeri, hogy az épület maga állami tulajdonban van, a feladat ellátása is a központhoz tartozik, de a tárgyi feltételeket az önkormányzatnak kell biztosítania. A Klik szerint 2013 óta csupán öten távoztak a Vihar utcából.


Ehhez képest a III. kerületi önkormányzat azt mondja: az önkormányzatnak a saját tulajdonában működő szolgáltatások esetében van működtetési kötelezettsége, ezzel szemben a Vihar utcai ingatlan állami tulajdon.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője sem tud segíteni, hatáskör híján, és Czunyiné Bertalan Judit, korábbi köznevelési államtitkár, de utódja, Palkovics László sem reagált még az önkormányzat panaszára.