Elképesztő mennyiségű munkanélküliről ír egy új tanulmány

Fotó: MTI/EPA / RADZSAT GUPTA

-

Az idei év végére csaknem 200 millió munkanélküli lehet a Földön - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) új kutatásából.


A tavalyi év végén 197,1 millió munkanélkülit számolt az ILO „Foglalkoztatási és társadalmi kilátások a világban, 2016-os trendek” elnevezésű tanulmánya, melynek becslései szerint ez a szám 2,3 millió fővel növekedhet az idén, így 2016 végén már 199,4 millió ember fog állást keresni világszerte. Hogy a 2008-as válság mekkora hatással volt a munkaerőpiacra, jól mutatja, hogy 2007-ben még a jelenleginél 27 millióval kevesebb állásnélkülit regisztráltak.

„A feltörekvő gazdaságokat jellemző jelentős mértékű lelassulás és a nyersanyagárak meredek esése együttesen drámai hatást gyakorol a munka világára” – magyarázta az okokat Guy Ryder, az ILO főigazgatója.


Eltérő hatások

A változás természetesen nem minden térséget érint egyformán, a fejlődő gazdaságok munkanélküli rátája például a 2014-es 7,1 százalékról 2015-ben 6,7 százalékra csökkent. Ezzel ellentétben Brazíliában, Kínában és az olajtermelő országokban mára romlottak a foglalkoztatási kilátások. „Sok dolgozó nőnek és férfinak el kell fogadnia a rosszul fizető munkalehetőségeket, mind a feltörekvő, mind pedig a fejlődő gazdaságokban, valamint egyre inkább a fejlett országokban is” - vélte Ryder.


A várható változás a munkanélküliségi rátában (2015-2017)

Sárga: nincs adat; Sötétzöld: 0,3 százaléknál nagyobb javulás; Világos zöld: 0,0-0,3 százalék közötti javulás; Piros: 0,0-0,2 százalék közötti romlás; Vörös: 0,2 százaléknál nagyobb romlás;


Az ILO előrejelzése szerint a közeljövőben trendek nem változnak, csak Kínában például 2017-re 38,1 millióra nőhet a munkanélküliek száma, Brazíliában 8,4 millióra, míg az arab államokban 5,6 millióra. Ezzel szemben a fejlett országoknál további csökkenés jöhet, Észak-Amerikában egymillióval, Észak-, Nyugat- és Dél-Európában pedig 800 ezer fővel eshet a munkanélküliek száma, így 9, illetve 21 millió álláskeresővel számolnak 2017 végére. Magyarországon a szervezet szerint minimális javulás jöhet, hiszen a következő két évben maximum 0,3 százalékos változást várnak.


327 millió ember keres napi 600 forintnál kevesebbet

Jó hír ugyanakkor, hogy jelentősen csökkent a mélyszegénységben élők száma. Ide azok tartoznak az ILO szerint, akik napi 1,9 dollárnál (mai árfolyamon 548 forint) kevesebbet tehetnek zsebre. Nos, az ő számuk az ezredforduló óta világszerte 33,2 százalékról 12 százalékra csökkent. Persze itt sem mindegy, hogy mely területet nézzük, hiszen a fejlődő országokban még mindig 30 százalék körüli értékeket mértek - igaz, 1992-ben ez még 70 százalék volt.

Az ILO ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az utóbbi időben sikerült csökkenteni a szegénységben élők számát, máig 327 millióan élnek nagy szegénységben és további 967 millióan szegénységben, ráadásul a gazdasági kihívások növekedésével egyre inkább lassul az utóbbi idők csökkenő trendje.


Sok a veszélyeztetett dolgozó

A kiszolgáltatott foglalkoztatási helyzet még mindig a globális teljes foglalkoztatás 46 százalékát jellemzi, csaknem 1,5 milliárd embert érintve - írják a tanulmány szerzői, akik szerint ebbe a kategóriába az önfoglalkoztatók és a család által foglalkoztatottak tartoznak, ők ugyanis kevésbé férnek hozzá a szociális védőhálóhoz. Persze a probléma nem csak őket érinti, hiszen a bejelentett dolgozók 40 százaléka is hasonló gondokkal küzd.

A veszélyeztetett foglalkoztatás aránya különösen magas a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, és ezekben az országcsoportokban a foglalkoztatott lakosság felét, illetve háromnegyedét sújtja. Az ILO szerint ez az arány kiemelkedik Dél-Ázsiában (74 százalék) és Fekete-Afrikában (70 százalék), míg térségünkben 11,2 százalékot mértek, azaz minden tizedik dolgozó tartozik ebbe a kategóriába.