Elképesztő baki a maláj gép ügyében

Fotó: AFP / RICHARD BOUHET

-

Miközben a fél világ az MH370-as járatot kereste, egy kevéssé tájékozott réunioni férfi lehet, hogy elégette a korábban partra vetődött roncsokat. Elvégre az volt a dolga, hogy elégesse a tengerből kimosódott szemetet.


Lehet, hogy már három hónapja közelebb lehetnénk az MH370-es járat rejtélyének megoldásához, ha Réunion szigetén egy helyi munkás, bizonyos Nicolas Ferrier egy kicsit tájékozottabb a világ dolgaiban. Lehet ugyanis, hogy a Malaysia Airlines tavaly márciusban eltűnt gépének egyik ülését találta meg a tengerparton, de nem gondolt rá, hogy fontos lehet, ezért elégette a többi szeméttel együtt.

Ferrier munkája épp az, hogy rendszeresen bejárja a sziget keleti partjának egy szakaszát, és összeszedje az óceán által partra mosott szemetet. Talált mást is, bőröndöket, amelyek talán az eltűnt gépből származtak, de azokat is elégette, mert nem gondolta, hogy bármi jelentőségük lenne. Sőt, feltehetően Ferrier horgászás közben már májusban megtalálta azt a múlt szerdán előkerült szárnydarabot is, ami döntő bizonyíték lehet az eltűnt gép ügyében. Azt mondta, asztalnak használta horgászás közben.

Ám mivel nem néz tévét és nem hallgat rádiót, nem is tudott arról, hogy a világot mi izgatta akkor. „A maláj légitársaság olyan, mint bin Laden. Soha senki nem hallott róla, és akkor egyszer csak mindenki róla beszél” – mondta.

A férfit a brit Telegraph szólaltatta meg, miután szerdán a tengerparton rábukkantak egy úgynevezett csűrőlapra, amely feltehetően az eltűnt gépből származik. Az alkatrészt azóta már Franciaországba szállították, közben pedig egy másik roncsdarab is előkerült, valószínűleg a gép egyik ajtaja. A brit lap tudósítója másokkal is beszélt, akik látták korábban a roncsdarabot vagy bőröndöket, de nem tulajdonítottak jelentőséget neki, hiszen a tenger rengeteg szemetet mos partra.

„Május 10-e körül lehetett, a szünidő elején, amikor a fiammal a parton sétáltunk. Egy sziklán álltunk, mikor kiabálni kezdett. Mama, az ott olyan, mint egy repülőgép szárnya” – mondta egy Isabelle nevű nő. Bőröndöket is láttak, de aztán a nagy hullámok miatt hazamentek.
A Malaysia Airlines MH370-es járata tavaly március 8-án szállt fel a malajziai Kuala Lumpurból 227 utassal és 12 fős személyzettel, és Pekingbe tartott. A földi irányítás hamarosan elvesztette a kapcsolatot a géppel, amely nem sokkal később a radarok képernyőjéről is eltűnt. Azóta semmi biztosat nem tudni a gépről és az utasokról. A feltételezések szerint a gépet eltérítették, és szándékosan kikapcsolták a jeladóit.

A Boeing 777-es valószínűleg eltért a tervezett útiránytól, órákon keresztül repült az Indiai-óceán felett, majd lezuhant, amikor elfogyott az üzemanyag. Hiába keresték hónapokig az Indiai-óceán déli részén, nem bukkantak a nyomára. A francia laboratóriumban először a sorozatszámok segítségével azt tisztázzák, hogy a megtalált roncsdarab valóban az MH370-es járathoz tartozik-e. Ezután arra kereshetik választ, hogy a gép felrobbant-e, vagy pedig egyben zuhant a tengerbe.