Elkelt a világ leghátborzongatóbb szigete

Fotó: Flickr / Ted Lum / Flickr / Ted Lum

-

Több mint félmillió euróért (mintegy 150 millió forintért) vásárolta meg kedden Luigi Brugnaro olasz üzletember Poveglia szigetét, amelyet a velencei önkormányzat bocsátott árverésre. Velence lakossága tiltakozik a sziget eladása miatt.


Az 52 éves Luigi Brugnaro az Umana Holding nevű velencei vállalatcsoport elnöke, a Reyer kosárlabdacsapat tulajdonosaként is ismert. A velencei lagúna egyik legnagyobb, 7,25 hektáros szigetét az 513 ezer eurós kikiáltási áron szerezte meg az üzletember, ő volt az egyetlen induló a liciten. A szigetért a Velencében élők egy csoportja nemzetközi internetes gyűjtést indított, a 160 ezer résztvevő azonban az árverésig csak 420 ezer eurót tudott összeszedni. A szigettulajdonos Luigi Brugnaro sajtótájékoztatóján kijelentette: azért vásárolta meg a szigetet, hogy Poveglia Velencéé maradhasson. Mint mondta, nem akarja az amerikaiaknak vagy az araboknak eladni új szerzeményét és a szigeten nem tervezi luxusszálloda építését sem. Hozzátette: azt szeretné, ha a velenceik segítenének neki feltámasztani az évtizedek óta elhagyatott szigetet, ehhez Luigi Brugnaro szerint további 20 millió euró szükséges. Poveglia az árveréstől számított 30 nap múlva lesz az üzletember tulajdona. A szigetre pályázó velencei lakossági csoport máris jelezte, hogy az árverést érvénytelennek tekinti, mivel szerintük az alig több mint félmillió euró nem fedi Poveglia értékét.


-


Na de miért a leghátborzongatóbb?

A velencei lagúna egyik gyöngyszemének tartott Povegliát a második világháborúig többek között karanténszigetként használták a fertőző betegek és a távolról érkezett hajók legénysége számára. A középkortól kezdve pestisesek és egyéb betegségben szenvedő velenceiek ezrei haltak meg a kis szigeten. A háború után elmegyógyintézet is működött a szigeten, ahol emberkísérleteket hajtottak végre a pácienseken. Állítólag a betegek állapotán sokat rontott, hogy elmondásuk szerint éjjelente a pestisben elhunytak sikolyait hallották. A sziget az elmegyógyintézet bezárása óta kihasználatlan volt, viszont a rendőrök sem engedtek senkit a közelébe. Aki mégis bejutott, hátborzongató helyszínként írta le Povegliát, ahol az olasz kormány nemrég még wellness-szállodát szeretett volna nyitni. További képeket erre talál.