Elkaszálhatják a 18 évesek ingyenes vasúti bérletét

Fotó: Tevan Imre

-

Az Európai Bizottság várhatóan elveti az ingyenes Interrail-bérlet ötletét. Inkább az európai iskolák kapnának utazási támogatást.


Elvetheti az Európai Bizottság a fiatalok utazását segítő ingyenes összeurópai vasúti bérlet ötletét. Az elképzelés szerint az EU minden 18. évét betöltő lakosa 22 napig ingyen utazhatott volna az európai vasutakon.

A program évente 2 milliárd euróba kerülne, és azt is nehezen lehetne megoldani, hogy akik nem Európa szárazföldi területein élnek, eljussanak a vasúthálózathoz. Uniós tisztségviselők szerint az ingyenes vasútbérlet tisztességtelen előnyökhöz juttatná a hálózat közelében élőket a távolabb élőkkel szemben. Az ingyenes bérlet helyett az európai iskolákat utazási támogatásban részesítenék.

Vincent-Immanuel Herr szerint alapvető fontosságú lenne az ingyenes bérlet az unió megerősítéséhez, és Twitter-oldalán is rendszeresen kampányol mellette.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke azt mondta, nem kapott értesítést a bérletprogram elvetéséről. Jövő héten tárgyal Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral, akik a program kidolgozásáért felelnek.


Nem fogom hagyni a program szőnyeg alá söprését

– mondta Ujhelyi.

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. Az ingyenes bérlettel az Európai Unión kívüli európai országok – például Norvégia – is látogathatóak.