Elkaptak egy harminc éve Brazíliában bujkáló olasz maffiafőnököt

-

Letartóztatott a brazil rendőrség kedden egy volt olasz maffiafőnököt, akit hazájában életfogytiglani börtönre ítéltek egyebek között húsz ember meggyilkolásáért.


Pasquale Scotti a Nápoly környéki camorra egyik vezetője volt. Elfogását követően, még 1984-ben egy kórházablakon kiugorva megszökött az olasz hatóságok elől, és - mint most kiderült - Dél-Amerikába menekült. Ott hamis iratokkal új életet kezdett: családot alapított, továbbá ingatlanügynökséget és más vállalkozásokat hozott létre. Éppen két gyermekét vitte iskolába Recife városában, amikor a rendőrség letartóztatta. Brazil családja az eddigi vizsgálat szerint semmit nem tudott előéletéről.Scotti kilétét az olasz rendőrség tárta fel, miközben olasz állampolgárok gyanús brazíliai ügyleteinek ügyében nyomozott. A nyomozók jöttek rá, hogy a Francisco de Castro Visconti nevet valójában Scotti használja, és ezt követően ujjlenyomattal azonosítani is tudták az olasz bűnügyi nyilvántartásban szereplő férfit.

A maffiatevékenységhez kapcsolódó bűnökkel, egyebek között gyilkosságokkal és zsarolással, vádolt Scotti ellen - nyom nélküli eltűnését követően - Olaszországban lefolytatták a bírósági eljárást, és 2005-ben távollétében elítélték.