Elkapták a francia terrortámadás szökésben lévő elkövetőjét

Fotó: POLICE NATIONALE / DSK

-

Salah Abdeslam november óta rejtőzködött. Rajta kívül négy embert tartóztattak le, hárman ebből rokonai, akik segítettek neki rejtőzködni.


Egy terrorellenes razzia során lábon lőtték, majd letartóztatták Salah Abdeslamot Molenbeekben – állította egy rendőrségi forrás a BBC-nek. Az elkapásról egy felvételt is közölt a FOX News, amit itt nézhet meg. A Le Monde arról írt este 8 körül, hogy valóban Abdeslamot kapták el, az ujjlenyomatai alapján azonosították.


Elkaptak két másik gyanúsítottat is. Az egyiket Soufiane Kayalnak hívják, a kedden a rendőrök által megölt algériai Mohamed Belkaidhoz köthető. A másik Monir Ahmed Al Hadj, valószínűleg Abdeslam rokona.

A novemberi terrortámadás után a belga rendőrség Kayalra és egy társára, Samir Bouzidra körözést adott ki azzal a felhívással, hogy „veszélyesek és fegyver lehet náluk”.

Számos jelentés szerint volt ott egy másik gyanúsított is, akit szintén lövés ért. Ő állítólag meghalt, de erről Abdeslam elkapása óta csönd van.

A BBC riportere szerint a belga miniszterelnök, Charles Michel a hír hallatára azonnal otthagyta az EU–Törökország-csúcsot, amelyet egyébként szintén Brüsszelben tartanak.


Itt kaphatta a hírt a belga miniszterelnök


Úgy tudni, Michel hamarosan közös sajtótájékoztatót tart François Hollande francia elnökkel, aki újságíróknak mostanáig annyit közölt: jelentős rendőri művelet folyik a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merénylettel összefüggésben Brüsszel egyik negyedében. Hozzátette, a keresett személy a terrortámadáshoz köthető, viszont azt közölte – még akkor –: egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy valóban Abdeslamot fogták el.

Este 8-kor valóban sajtótájékoztatót tartott a két ország vezetője, elismerték, hogy Abdeslamot és még két férfit tartóztattak le a razzia során. Erről bővebben itt olvashat.

A belga főügyész Hollande és Michel tájékoztatója után szintén nyilatkozott, azzal egészítette ki az eddig ismert információkat, hogy pénteken összességében öt embert tartóztattak le, ebből három Abdeslam rokona volt, akik november óta rejtegették a terroristát. Ezek szerint a razziában elkapott harmadik férfi Abdeslam családtagja.Az elfogás utáni első megerősítések

A belga igazságügyi miniszter, Theo Francken volt az első belga vezető, aki megerősítette, hogy Abdeslamról van szó. Annyit írt Twitter-oldalára: „Elkaptuk.”Abdeslam elfogását megerősítette Molenbeek polgármester-helyettese, Ahmed El Khannouss is, aki az AP-nek azt is elmondta, hogy egy embert még keresnek, aki kijutott a házból.


Belga televíziókban és a Twitteren többen is arról számoltak be, hogy este hét után két robbanást, és fegyverropogást is lehetett hallani nem messze Abdeslam elfogásának helyszínétől.

Az i-Tele tévétársaságnak pedig arról nyilatkozott El Khannouss, hogy pár tíz méterre a rendőri akciótól két iskola is található, amelyek biztonságára kiemelten ügyelnek a hatóságok.


Kedden már volt egy nagyobb razzia

Kedden Brüsszel egy másik részén, Forestben volt razzia a 130 áldozatot követelő merénylettel kapcsolatosan, akkor egy embert megöltek a rendőrök, két társa viszont elmenekült. A lakásban, ahol a razzia történt, megtalálták Abdeslam ujjlenyomatát is – jelentette be a belga főügyészség szóvivője korábban pénteken. A két menekülő egyike – az egyébként francia állampolgár – Abdeslam lehetett egyes híresztelések szerint, de ezt mostanáig senki sem erősítette meg.Molenbeek Brüsszelnek az a része, ahonnan a tavaly novemberi terrortámadás több elkövetője és szervezője is származott. A kerületről itt írtunk bővebben.


Hollande és Michel együtt követi az eseményeket


Párizs, 2015. november 13.

Az Iszlám Államhoz köthető Salah Abdeslam és társai Párizs hét pontján követtek el merényleteket, többek között a Franciaország–Németország válogatott focimeccs helyszínén, illetve a Bataclanban, a Eagles of Death Metal együttes koncertje közben. Összesen 130-an haltak meg, illetve hét terrorista.


Abdeslam – akinek egyébként egyik fivére is felrobbantotta magát – azóta szökésben volt, hiába keresték mind a francia, mind a belga nyomozók. Annyit lehetett róla tudni, hogy valamiért végül ő nem robbantotta fel magát (a radikális iszlamisták gyávának is tartják), barátai kocsival vitték el másnap Brüsszelbe. A korábbi hírekben azt gyanították, hogy utána Szíriába utazott.

Az öngyilkos merénylő testvéréről, Brahimról a BBC azt írta, éppen csütörtökön temették el szűk családi körben Brüsszelben.

A most elkapott terrorista volt a felelős a merényletek logisztikájának megszervezéséért, ő bérelte a szükséges autókat is.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!


Molenbeek

Molenbeek péntek délután