Elkallódott egy teherűrhajó

Forrás: NASA

-

A keringési pálya elérése után elvesztette a földi irányítás a kapcsolatot a kedden felbocsátott Progressz teherűrhajóval. A jármű a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szállított volna háromtonnányi ellátmányt.


A háromtonnányi rakomány egyharmada üzemanyag, egyhatoda víz, a fennmaradó tömeg nagy része pedig ruhák és élelmiszer az ISS legénysége számára. Ha az űrhajó pályáját nem sikerül stabilizálni – ami elég valószínűnek tűnik –, akkor sem halnak éhen az űrállomás lakói. Legalább négy hónapra rendelkeznek étellel, vízzel és oxigénnel, még csak spórolni sem kell az ellátmánnyal.


Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi romlott el a teherűrhajón, kibocsátotta-e a Progressz a navigációs antennáit. Emellett az is bizonytalan, hogy elkezdte-e végrehajtani az ISS megközelítéséhez szükséges lépéseket az automatika. Az utolsó információ, hogy a gyorsítórakétáról rendben levált az űrhajó, és a napelemeit is ki tudta nyitni.


A Progressz M-27M/59P űrhajó négyszer is elhaladt az orosz földi irányítóbázisok felett. Az eszköznek megpróbáltak utasításokat küldeni, ám nem biztos, hogy megkapta azokat, és nincs visszajelzés a végrehajtásukról sem.A Szojuz és Progressz űrhajók hagyományosan megbízható eszközöknek számítanak. Eddig egy teherűrhajó volt csupán, amely nem volt képes eljutni az ISS-ig.


Legutoljára 2014. októberében maradt ki egy szállítóhajó, akkor az amerikai Orbital Sciences Corporation Antares szállítórakétájának hibája miatt nem jutottak ételhez az űrhajósok. A különböző csúszások miatt csak január 12-én megérkező következő hajót messiásként üdvözölték, mert a rakományában volt mustár is, ami hetek óta hiányzott az űrállomás konyhájából.