Eljöhet Trump ideje, a pártvezetés kihátrál Cruz mögül

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Lényegében ketten maradtak versenyben a republikánus elnökjelöltségért. A pártelit a jelek szerint úgy döntött: Donald Trump a kisebbik rossz, Ted Cruz szenátorral egyszerűen nem lehet nyerni. Utóbbi meg is tett mindent azért, hogy magára haragítsa a pártvezetést.


Egy héttel az első, Iowa államban rendezett előválasztás előtt úgy tűnik, a Republikánus Párt vezetése eldöntötte: inkább támogatja a felmérések szerint megállíthatatlan Dunald Trump milliárdos üzletember elnökjelölti ambícióit – aki a legfrissebb, iowai felmérés szerint 37 százalékon áll a republikánus szavazók körében –, és látványosan kihátrált Ted Cruz texasi szenátor mögül – ő 26 százalékon áll az elsőként választó államban.

A CNN hírcsatorna által idézett adott interjúkban Bob Dole korábbi szenátor, Orrin Hatch, a legidősebb, jelenleg hivatalban lévő szenátor és Terry Branstad, Iowa állam kormányzója is szembeszállt Cruzzal, és figyelmeztetett, hogy az ő jelöltsége garantálná a Republikánus Párt vereségét a novemberben esedékes elnökválasztáson. Mivel más, mérsékelt jelölt nem esélyes a jelöltségre, ez azt jelenti: egyre biztosabb, hogy Trump neve szerepel majd a szavazólapon.


Ted Cruz már nagyon sok ellenséget szerzett


Cruz csak a botrányhős Trump mellett tűnik mérsékelt politikusnak, valójában egyáltalán nem az. A republikánusok jobbszárnyához, a Tea Party mozgalomhoz tartozó texasi szenátor az első ciklusát tölti a felsőházban, de már kétes hírnevet szerzett magának: ő volt az egyik fő szervezője annak az akciónak, amelynek keretében 2013-ban a kongresszusi többség 16 napra megbénította a szövetségi állam működését, de végül ők szenvedtek vereséget, és engedni kényszerültek.

Ted Cruz már ezzel az akcióval is sok ellenséget szerzett párton belül, de az utóbbi időben arra építette a kampányát, hogy a megalkuvó és hazug washingtoni elitet támadta, beleértve a saját pártjának vezetését is. Cruz szóvivője, Catherine Frazier most is úgy reagált: érthető, hogy a republikánus elit Trump felé fordul, hiszen ő hajlandó megkötni azokat a kompromisszumokat, amelyek hatalomban tartják a pártvezetést.

Jon Sopel, a BBC észak-amerikai szerkesztője vasárnap szintén azt írta: a republikánus pártvezetés rájött, hogy Trumppal ki lehet egyezni, de Cruzzal nem. Ha megválasztanák, Donald Trump lenne az első elnök, aki korábban soha nem viselt semmilyen választott hivatalt, és nem szolgált a hadseregben sem. A választási győzelem esélyét ugyanakkor csökkenti, hogy az üzletember már sikeresen magára haragította a kisebbségi csoportokat, az ő támogatásuk nélkül pedig nagyon nehéz választást nyerni.