Éljen a munka ünnepe, amikor a fél világ dolgozik!

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Mi magyarok a magunk évi tíz munkaszüneti napjával a munka hősei vagyunk az osztrákokhoz, a spanyolokhoz és a máltaiakhoz képest. Amúgy is szeretünk dolgozni, az EU-ban mi töltjük a legtöbb órát a munkahelyünkön, nálunk csak az amerikaiak gürcölnek többet, de még nekik is több munkaszüneti napjuk van.


Május 1. a munka ünnepe, amelyet miért is ne ünnepelnénk munkával? Így gondolhatják ezt Dél-Koreában is, ahol a legtöbb helyen csak egy reggeli félórás ünnepségen köszöntik a dolgozókat, aztán folytatják a termelést. Amúgy sem éri meg Szöulba költözni: amellett, hogy náluk van a legkevesebb törvényben előírt szabadság – mindössze 10 nap –, az ünnepnapok is annyira szerencsétlenül vannak megválogatva, hogy a legjobb esetben is csak hét esik hétköznapra. Ennél még Kínában is jobban járnak az emberek, bár a hétvégét a legtöbb helyen tágan értelmezik, és a szombat-vasárnap semmiben sem különbözik a többitől – legfeljebb csak félműszakok vannak –, azért évente átlagosan 111,2 napot ők is lógnak, és egyre több a munkaszüneti nap ott is. Május 1-jén jó kommunistákhoz méltóan inkább majálisoznak és katonai bemutatóznak, mintsem robotolnának. Hatvannégy országban ünneplik a munka ünnepét azzal, hogy otthon maradnak, vagy elmennek az éppen megnyílt strandokra.


Éljen május 1.

-


Törökország a szabadnapok szempontjából még rosszabb hely, hiszen mindösszesen hét olyan nap van, amikor a dolgozók az állam kontójára otthon maradhatnak. A legtöbbet mégsem a törökök dolgoznak, hanem az amerikaiak. Az Egyesült Államokban hiába van tizenkét munkaszüneti nap, hiába csak negyven óra egy munkahét, imádnak túlórázni, és csak nagyon ritkán mennek szabadságra. Nagyjából 2000 órát dolgoznak egy évben, ezzel szemben mi, magyarok „csak” 1880 órát töltünk munkával – legalább is egy OECD-felmérés szerint. Az átlag alig több mint 1500 óra a világon.

A gazdasági válság okozta stressznek komoly hatása van az emberek szervezetére is, legalábbis ez derül ki a WHO statisztikáiból. Spanyolországban szerencsére a recesszió okozta nyomást van idejük kipihenni az embereknek, mert harminchat napon is lógathatják a lábukat. A csőd szélén álló Görögország viszont meggebed, hogy kilábaljon a bajból. 2052 órát töltöttek munkával 2013-ban, és a legtöbben ki sem vették az összes szabadnapjukat, csak a tizenkét állami pihenőt használták ki.


Ha országot vagy munkát váltana, ide menjen!

A világon egyébként egyre többen ünnepelhetik azt, hogy van munkahelyük. Az 2000 és 2010 közötti tíz évben 3 milliárdról 3,4 milliárdra nőtt azoknak a száma, akik bejelentve dolgoznak. 2004-hez képest idén a legnagyobb arányban (8,98 százalék) Szingapúrban kerültek alkalmazásba, őket követik a máltaiak és a tajvaniak – derül ki a Bloomberg adataiból.

Ha azon gondolkodna, hogy mely országokba érdemes emmigrálnia a munkaközpontú Magyarországról, akkor Írországba költözzön. A hazaihoz egészen hasonló alkoholkultúrájú államban nemcsak könnyen tudna alkalmazkodni, de összességében itt fizetik meg a legjobban az energiabefektetését, és arányaiban keveset kellene költenie az életmódja fenntartására. Ezt követi Franciaország és Izland. Ezen a listán Magyarország a harmincadik, a régióból a lengyelek a 28., a csehek a 29. helyen állnak. Vannak országok, ahol munka közben is kikapcsolódhatnak az alkalmazottak. Németországban például minden ötödik embernek volt már szexuális kapcsolata kollégájával. Ebben az összehasonlításban az arab országok – amiatt a nyilvánvaló ok miatt, hogy a nők nem dolgozhatnak – elég rosszul állnak. Ugyanakkor az érdekes, hogy az About.com adatai szerint jó hatással van a morálra és a termelékenységre, ha a kollégák kavarhatnak egymással, de mégis 10-ből 9 cég tiltja az ilyesmit az EU-ban és az USA-ban.