Eljárást indított Brüsszel Paks II. miatt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A bizottság a közbeszerzés nélküli megbízást nehezményezi.


A Paks II. beruházás esetében Magyarország megsértette a közbeszerzésre vonatkozó európai uniós szabályokat - így értékelte az Európai Bizottság, hogy a kormány egy államközi megállapodás keretében, pályáztatás nélkül bízta meg a Roszatomot az atomerőmű fejlesztésével. Emiatt a bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményez Magyarország ellen - erősítette meg a bizottság déli sajtótájékoztatóján a bizottság szóvivője.


Készek segíteni a kormánynak

Lucia Caudet elmondta: miniszteri szinten több egyeztetést folytattak már az ügyben a magyar kormánnyal, miután ezek nem jártak sikerrel, ezt követően döntöttek a formális információkérő levél küldéséről. Ez a kötelezettségszegési eljárás első lépése. A magyar kormánynak most két hónapja van a válaszadásra.

Készek vagyunk arra, hogy segítsük a kormányt ebben - tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy a magyar hatóságoknak fel kell-e függesztenie a további beszerzéseket, nem válaszolt.


Nem látszik tisztán a beruházás jövője


Eközben Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnökének a magyar kormányhoz címzett levelét is nyilvánossá tette a bővítésről. Ez azért fontos, mert Lázár János, és más kormánytagok rendszeresen erre a 2014-es levélre hivatkoznak, mint olyan bizottsági döntésre, amely zöld utat adott a beruházásnak. Barroso levelében azonban csak annyi olvasható, hogy a bizottság elnöke megállapítja: egy atomerőmű építése nem sérti az unió atomenergia békés célú felhasználásáról szóló alapszerződését (Euratom), viszont külün felhívja a figyelmet a közbeszerzésre, és a tiltott állami támogatás elkerülésére.


Tegnap azt írtuk, kormányzati forrásaink abban bíznak: egy kötelezettségszegési eljárás esetén is képesek lesznek majd valahogy meggyőzni Brüsszelt, hogy továbbengedje a beruházást - igaz, ezt még a magyar fél sem tudja pontosan, hogyan is érje el. Egy iparági forrásunk szerint viszont, ha új tendert kell kiírni, akkor abszurd helyzet alakulhat ki, hiszen a műszaki paramétereken jelentősen nem lehet változtatni, de ebben az esetben hiába írnak ki nemzetközi tendert, a Roszatom eleve előnnyel indulna, hiszem már most minden lényeges információval rendelkeznek.

Ráadásul a mostani felfüggesztés, és a bizonytalan határidejű eljárás tovább növelheti az orosz fél elégedetlenségét is. Mint korábban megírtuk, információink szerint orosz részről már többször jelezték a kormánynak: nem tartják megfelelőnek az előkészítési munkálatok sebességét, szerintük a magyar hatóságok túl lassan dolgoznak. Úgy tudjuk, orosz részről éppen attól tartottak, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő brüsszeli vizsgálatok eredményétől tartva igyekezett lassítani a beruházás ütemét. Miként ez most be is következett.