Eljárás indult a MOB ellen

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Törvényességi felügyeleti eljárás indult a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ellen, erről tájékoztatta az eljárást kezdeményező Török Ferenc ügyvédet a Fővárosi Főügyészség – írta a Népszabadság.


Januárban a Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán jogerősen megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék a MOB 2012. február 26-án és április 22-ikén megtartott közgyűlésnek valamennyi határozatát, amelyeken a MOB – a többi között – átalakította az alapszabályát, a közgyűlés létszámát 170 főről 240-re bővítette és új tisztségviselőket választott. Az egész mögött a szabálytalanságot észrevevő Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, ügyvéd állt, akit – állítása szerint – a MOB megpróbált kirakni a perből.

Március 6-án a MOB közleményt adott ki, amelyre Török Ferenc aNépszava hasábjain reagált. A közleményben azt állítja a MOB, hogy a bíróság megsemmisítette a szóban forgó határozatokat, de az ügyben további eljárásra nincs szükség, ugyanis az ítélet nem tartalmaz előírást új közgyűlés lefolytatására. A bizottság állítása szerint az ítélet alapját képező „formai hibát” kiküszöbölték, a megtámadott határozatot a 2013. május 26-i közgyűlés utólag elfogadta.

Török március közepén azt mondta: Borkai Zsolt MOB-elnöknek le kell mondania és ki kell iratkoznia a magyar sport vezetéséből. Hozzátette:


Nemcsak a történtekért, amiért felelős, hanem azért is, mert az ilyen szervezetet, mint a MOB, amelyik az egész magyar sportért felelős, távolról, társadalmi elnökként nem lehet működtetni.