Eljárás indul Boross Péter nyilatkozata miatt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A volt miniszterelnök mondatai a Médiatanács szerint alkalmasak lehettek a bevándorlókat érintő megtévesztő, sztereotip vélemények felerősítésére.


A Médiatanács hatósági eljárást indít Boross Péter volt miniszterelnöknek a Magyar Hírlapban és a magyarhirlap.hu oldalon megjelent, migrációval kapcsolatos nyilatkozata miatt. A volt miniszterelnök mondatai parlamenti képviselői bejelentés nyomán jutottak el a testülethez. A Médiatanács álláspontja szerint „a szóban forgó médiatartalom alkalmas lehetett a bevándorlókat érintő megtévesztő, sztereotip vélemények felerősítésére, így ezeknek a sajtótermékeknek a vélelmezhetően kirekesztő tartalma hatósági eljárás indítását tette szükségessé”.

„Ma még senki nem meri kimondani, hogy a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma” – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Boross Péter volt miniszterelnök. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaiaktól eltérő bőrszínű emberek érkeznek millió számra Európába. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kultúrájuk más, hanem az ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik is.”

A Médiatanács közleményében megjegyzi, hogy a médiatörvény rendelkezése szerint kizárólag bejelentés alapján indíthat hatósági eljárást kiegyensúlyozottsági ügyekben.

A testület vizsgált egy, a Jobbik által benyújtott kérelmet is, és az ebben az ügyben indított hatósági eljárásban megállapította, hogy a TV2-n közzétett Tények egyik augusztusi hírműsorában a „Volt jobbikos elnök hamisított” című hírblokkban és a soron következő adásaikban sem közölték a Jobbik álláspontját, ezáltal nem tettek eleget a műsorszámok sorozatában a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének. Emiatt a Médiatanács közlemény közzétételére vagy a kérelmező hiányzó álláspontjának megjelenítésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.