Elítéltek két dzsihadistát Norvégiában

-

A csecsen és a pakisztáni származású férfi részt vett az Iszlám Állam kiképzésén, és esküt tett a terrorszervezetnek.


A norvég bíróság 6, illetve 7 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy csecsen és egy pakisztáni származású dzsihadistát. A vád az Iszlám Államhoz való csatlakozás.

A 23 éves, csecsen származású Adam Idriszovics Magomadovnak Oroszországban állampolgársága, Norvégiában tartózkodási engedélye van. A 46 éves, Pakisztánban született Hasan Ahmed norvég állampolgár. 2014 augusztusában jártak Szíriában, alig több mint egy hónappal azután, hogy az Iszlám Állam kikiáltotta a kalifátust. Mindketten részt vettek a kiképzésen, és esküt tettek a terrorszervezetnek. Feltehetően tervezték, hogy újra Szíriába mennek.

Magomadov súlyosabb büntetést kapott, mert hosszabb időt töltött Szíriában. A bíróság szerint ő valószínűleg részt vett a szíriai harcokban, és fenntartotta kapcsolatait az Iszlám Állammal akkor is, amikor már visszatért Norvégiába.

Ahmed fiát, Isakot tavaly nyáron 8 év börtönbüntetésre ítélték Norvégiában szintén az Iszlám Államhoz való csatlakozás miatt. Ő fellebbezett az ítélet ellen, Magomadov elfogadta.