Elítélték az NVI tábláit leszedő Gulyás Mártont

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A választási iroda épületének tábláit szerelte le egy nappal a népszavazási botrány után.


Gulyás Mártont elítélte a bíróság, mivel egy nappal azután, hogy a Nemzeti Választási Irodában (NVI) kigyúrt kopasz emberek megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt, hogy leadja a népszavazási kezdeményezését, Gulyás leszerelte a Nemzeti Választási Iroda és Bizottság névtábláit a falról. Gulyás ezt azzal magyarázta, hogy a két intézmény méltatlanná vált a a magyar állampolgárok képviseletére – írta a 444.


Ezen a videón megnézheti, ahogy a herceghalmi polgármester felesége Erdősi Lászlóné összejátszott kigyúrt kopaszok egy csoportjával azért, hogy az MSZP politikusa ne tudja leadni népszavazási kérelmét.

Gulyás a táblák leszerelését elismerte, de azt nem, hogy ezzel bűncselekményt követett volna el, szerinte ez egy lelkiismereti okokból elkövetett politikai véleménynyilvánítás volt. Hozzátette, gyakorlatilag közfeladatot látott el azzal, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy a két hivatal méltatlanná vált a magyar állampolgárok képviseletére.

Az ügyészség szerint azonban cselekedete közösségellenes, erőszakos, másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltően garázda volt. Az ügyész szerint riadalmat okozott, még akkor is, ha az akció szemtanúiban nem is tett, ugyanis annak elegendő a reális lehetősége is, mert többszöri rendőri felszólítás ellenére sem fejezte be a táblák leszerelését.

Az ítélet szerint Gulyás bűnös garázdaság vétségében, egy évre próbára bocsátották. Szerszámait (egy csavarhúzót és egy ácskalapácsot) elkobozták tőle, és 41 800 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Mindkét fél fellebbezett, az ügyészség súlyosbított ítéletet, Gulyás felmentést szeretne másodfokon, írta a lap.