Elítélték az auschwitzi láger talán utolsó élő őrét

-

Hanning azt mondta, látta a rosszat, de nem tett semmit ellene.


Bűnrészesnek találta és öt év börtönbüntetésre ítélte pénteken a németországi Detmold tartományi bírósága az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor egyik utolsó élő hajdani őrét. A 94 éves Reinhold Hanning szerepet játszott 170 ezer ember legyilkolásában. Ő azt állította, hogy a foglyok elpusztításában nem vett részt, és igyekezett minél távolabb maradni a Birkenauban felállított megsemmisítő tábortól.

Hanning a fegyveres SS tagja volt, harcolt Franciaországban és Ukrajnában, de megsebesült, és alkalmatlanná vált a frontszolgálatra. Ezután vezényelték Auschwitzba, ahol 1943 januárja és 1944 őrmesteri rangban júniusa között az őrség tagja volt. A háború után rövid időre a szövetségesek egyik fogolytáborába került, majd egyszerű állampolgárként újjárendezte az életét.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség emelt vádat ellene. A perben azt mondta, szégyelli magát, mert látta "a rosszat", ami a szeme láttára történt, de nem tett semmit ellene. Azzal védekezett, hogy tettlegesen nem bántott senkit, és nem teljesített szolgálatot az úgynevezett rámpán sem, vagyis a tábor pályaudvarának peronján, ahol az SS emberei eldöntötték, hogy a marhavagonokban a lágerbe hurcolt foglyok közül ki kerül rögtön gázkamrába, és ki végez kényszermunkát. Hanning a jogerős ítélet kihirdetéséig szabadlábon maradhat.