Elítélték az al-Dzsazíra három újságíróját Egyiptomban

-

A perbe fogott újságírókat három év börtönbüntetésre ítélték másodfokon. Az al-Dzsazíra szerint az ítélet botrányos, és a sajtószabadság elleni szándékos támadás. Egyiküket Amal Clooney védte.


A kairói büntetőtörvényszék szerint a hírtelevízió három munkatársa – az ausztrál Peter Greste, az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmi és az egyiptomi Báher Mohamed – bűnös, mert hamis információkat terjesztett, és engedély nélkül végzett munkát. A tárgyalást vezető bíró, Haszan Faríd egyenesen azt állította, hogy a vádlottak nem is újságírók, mert nem regisztráltatták magukat ilyen minőségben az illetékes hatóságoknál.

„Ennek a pernek az egyetlen igazságos kimenetele a felmentés lett volna” – jelentette ki Amal Clooney, az egyik vádlott ügyvédje az ítélet kihirdetése után, hangsúlyozva, hogy nem voltak bizonyítékok.


Az al-Dzsazíra újságíróit 2014-ben még héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy az időközben terrorcsoporttá nyilvánított szervezetet, a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét. A semmítőszék az év elején a per újrafelvételét rendelte el, és az újságírók több mint 400 nap után elhagyhatták a börtönt. Peter Greste-t kitoloncolták, két társa pedig szabadlábon védekezhetett február óta.

Greste szombaton nem volt jelen az ítélet kihirdetésén, két társát viszont azonnal őrizetbe vették, és újra börtönbe viszik.


Az újságírók elleni eljárás bírálói azzal vádolják Kairót, hogy a per hátterében az al-Dzsazírának otthont adó Katar és Egyiptom közti diplomáciai válság áll. Katar nyíltan támogatja a nemrég halálra ítélt Murszit, elmozdítását államcsínynek minősítette, továbbá menedéket nyújt a Muzulmán Testvériség számos magas rangú tisztségviselőjének.

Az ügy kínos helyzetbe keverte az egyiptomi kormányt, már az elsőfokú ítéletet is sok külföldi bírálta. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, akinek a hadsereg volt vezérkari főnökeként kulcsszerepe volt Murszi megbuktatásában, elismerte, hogy jobb lett volna kitoloncolni a perbe fogott újságírókat, semmint bíróság elé állítani őket.