Elítélték a Washington Post újságíróját Iránban

-

Kémkedéssel gyanúsították, de lapja szerkesztője szerint a döntés „homályos és rejtélyes”.


Egy iráni bíróság kémkedés miatt elítélte a Washington Post Kaliforniában élő, de iráni születésű újságíróját, Jason Rezaiant – írta a Reuters. Rezaiant 2014 júliusában tartóztatták le, most 20 napja van fellebbezni az ítélet ellen – mondta a bíróság szóvivője, Gholamhossein Mohseni Ejei, aki azt is elmondta, hogy további részleteket nem tud mondani, mert azokat nem ismeri.


Az ügy komolyan kihat az Egyesült Államok és Irán kapcsolatára, a vasárnapi döntés pedig nem is igazán segített ezen. Az amerikai külügyminisztérium Irántól továbbra is azt követeli, hogy ejtse a vádat Rezaian ellen, és engedjék szabadon.

Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a verdiktet. Szavai szerint egyelőre az sem világos, hogy az ítéletet ismertették-e Rezaiannal és az ügyvédjével.

A 39 éves kaliforniai születésű Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket. Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.