Elitélték a vatikáni titkokat kiszivárogtató prelátust

Fotó: MTI/AP / Alessandra Tarantino

-

A bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt indított, Vatileaks 2 néven ismert per két újságíró vádlottját felmentették. A dokumentumokat kijuttató Lucio Vallejo Balda prelátust azonban 18 hónap szabadságvesztésre ítélték.


A bíróság szerint a bizalmas dokumentumokat könyveikben közlő Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz állampolgárságú újságírók felett a Vatikánnak nincs bíráskodási joga, ezért felmentették őket. A 2012-es Vatileaks-botrányban is érintett Nuzzi Via Crucis és Fittipaldi Avarizia (Kapzsiság) című, tavaly októberben megjelent könyveikben a Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepelnek. A könyvek az egyházat kapzsi és korrupt intézményként mutatták be, ahol Ferenc pápa reformjai a "régi garnitúra" ellenállásba ütköznek. Az újságírókat bizalmas dokumentumok ellopása és nyilvánosságra hozatala miatt fogták perbe.

A vatikáni állampolgárságú Balda prelátust 18 hónap szabadságvesztésre ítélték. A gazdasági ügyek prefektúrájának volt titkárát a vatikáni csendőrség október végén vette őrizetbe, a többi vádlott szabadlábon védekezhetett. A bíróság 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a per harmadik világi vádlottjára, Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárra, akit Baldához hasonlóan lopással és bűnszövetkezéssel vádoltak. A PR-szakértő és lobbista 2013-2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban. Balda és munkatársa, a per ötödik, felmentett vádlottja, Nicola Maio is a COSEA tagjai voltak.

Az ügyészség szerint a dokumentumok mellett Balda és Chaouqui nyolcvanhét titkos vatikáni jelszót is átadott az újságírónak a COSEA internetes adatbankjába való belépéshez.

Az egyház bírálói azzal vádolták a Vatikánt, hogy el akarja hallgattatni ellenfeleit és elfojtja a sajtószabadságot.