Elítélték a tüntetők elleni erőszakot

Fotó: ANADOLU AGENCY / CARLOS BECERRA

-

Nyolc latin-amerikai ország közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön, hogy a venezuelai hatóságok túlzott erőszakot használnak a tüntetőkkel szemben - jelentette be Mexikó külügyminisztériuma.


Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexikó és Paraguay elítélte az erőszak fokozódását és felszólította a venezuelai kormányt, hogy tartsa tiszteletben állampolgárai jogait.

"Elítéljük a demokrácia stabilitását is érintő és emberéleteket követelő túlzott erőszak alkalmazását a venezuelai hatóságok részéről a kormányzati intézkedések ellen tiltakozó fegyvertelen tüntetőkkel szemben" - írták a közleményben.

Április eleje óta mindennaposak az ellenzéki tüntetések Caracasban, az elnök ellenfelei szerint az elnök diktátorként viselkedik, és azért hozná létre a híveivel feltöltött alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy elkerülhesse a választásokat, amelyeket a súlyos gazdasági és politikai helyzetre tekintettel elveszítene.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolaj-készletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult.

Az ellenzék parlamenti többsége ellenére a kormányt továbbra is Nicolás Maduro elnök irányítja, és a legtöbb állami intézményben is az ő hívei vannak többségben. Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előre hozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 34 haltak meg, a sérültek száma több száz.