Elítélték a megerőszakolt nőt Katarban

Fotó: AFP / STRINGER

-

Bírságot kell fizetnie, mielőtt kiutasítják az országból. A férfit, aki megerőszakolta, megkorbácsolják.


Házasságtörésért ítélte el a katari bíróság azt a holland nőt, aki nemi erőszak miatt tett feljelentést a rendőrségen. A 22 éves nőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és valamivel több mint 800 dollárnyi bírságot kell megfizetnie, mielőtt kiutasítják az országból.

A ügyvédje szerint a nő italába kevertek valamit a szállodája bárjában. Egy idegen lakásán tért magához, előtte pedig megerőszakolták. A férfi azonban azt állítja, hogy a nő is beleegyezett az aktusba. Őt, a bíróság ítélete alapján, megkorbácsolják. Házasságtörésért 100 ütést kap, és további 40-et pedig azért, mert alkoholt fogyasztott - írja a BBC.

A nő 3 hónapja tett feljelentést a rendőrségen, és azonnal őrizetbe vették. A katari törvények szerint az, aki házasságtörést követ el, 7 év börtönnel is sújtható. A bíróság nem foglalkozik a kérdéssel, vajon történhetett-e nemi erőszak, hanem házasságtörés miatt indít eljárást, és a büntetést a nemi erőszak áldozatára is kimérheti.

Az elítélt nő napokon belül elhagyja Katart, mondta a holland nagykövet. Ehhez azonban, a bíróság szerint, ki kell fizetnie a büntetést.


Hamis tanú

A katari igazságszolgáltatási gyakorlat különösen akkor lesz érdekes, amikor 2022-ben nyugati turisták ezrei érkeznek majd a foci vb-re. Többségük vagy ismeri majd a helyi törvényeket, vagy pedig nem veszi komolyan a figyelmeztetéseket. Pedig 2009 és 2011 között csak házasságtörés miatt legkevesebb 45 embert korbácsoltak meg.

Az Emirségekben 3 éve egy norvég nőt hamis tanúzás, házasságtörés és alkoholfogyasztás miatt 16 hónap börtönre ítéltek azután, hogy bejelentette: megerőszakolták. Később kegyelemet kapott, és elutazhatott Norvégiába.