Elítélték a jobbikost, aki a romák deportálását szorgalmazta

-


Mohácsi László egykori református lelkész áprilisban mondta, hogy „ha a kormányfő szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”. Ezt Orbán Viktor szavaira reagálta. Jogerősen ítélték most el – írja a Roma Sajtóközpont.

A Debreceni Törvényszék szeptember 24-én első fokon kihirdetett ítéletében már kimondta, hogy a képviselő személyiségi jogokat sértett, amikor a megyei közgyűlésen a cigányság deportálásáról beszélt. Az ítélőtábla most ezt a döntést erősítette meg jogerős ítéletében.

Mohácsinak 100 ezer forintot kell fizetnie büntetésképpen (plusz kamat és perköltség), illetve egy bocsánatkérő sajtónyilatkozatot kell tennie. Az ügy jelentősége, hogy korábban csak akkor lehetett gyűlöletbeszédet perre vinni, ha az konkrét személy ellen irányult – mondta a Nemzeti és Etikai Kisebbségi Iroda munkatársa.

Mohácsi annak idején egyszer már helyesbítette nyilatkozatát, és azt mondta, hogy ő úgy értette azt, amit mondott, hogy ha egy roma nem kap munkát ott, ahol lakik, akkor mehessen máshova, ahol kap.