Elítélték a diákjait melegpornóval traktáló tanárt

-

A diákjai nem vallottak ellene, de kiskorúak veszélyeztetése miatt felfüggesztett börtönt kapott egy kiskunhalasi tanár, és a foglalkozásától is eltiltották.


Kiskorúak veszélyeztetésének bűntette miatt jogerősen egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szilády Áron Református Gimnázium egyik korábbi tanárát a Kecskeméti Törvényszék kedden. Emellett két évre eltiltották a tanári foglalkozás gyakorlásától is – közölte a törvényszék.

A vád szerint a tanár kirándulások és táborok alkalmával alkoholfogyasztást engedélyezett tanítványainak, valamint a jelenlétükben vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt. A bíróság a 25 sértett, valamint a szülők vallomása alapján megállapította, hogy a vádlott pedagógusként hátrányosan befolyásolta a rábízott fiatalok nevelését, erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődését.

A tanár az eljárásban sértettként megnevezett 25 fiatal közül 24-nek az osztályfőnöke volt. A pedagógus az osztályát évente több alkalommal kirándulásra, illetve táborba vitte, ahol az ő engedélyével alkoholt ittak a diákok. Egy 2011-es kiránduláson ő is együtt fogyasztott alkoholt a diákjaival, ekkor már nem tudta kontrollálni, hogy a fiatalok mennyit isznak, így több diák ittas állapotba került.

A vádlott a diákok jelenlétében vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt, valamint a fiúk figyelmét felhívta egy homoszexuális tartalmú internetes oldalra is. A tanár a kirándulásokon szexuális tartalmú beszélgetést folytatott a fiatalokkal, megjegyezve, hogy a lányok közül ő melyiket fektetné le. Az iskolában és a kiránduláson is szólt továbbá egy meleg pornószínészről, és rendszeresen beszélt a sértetteknek a saját szexuális életéről.

A vádlott az eljárás során nem vallotta magát bűnösnek, ugyanakkor elismerte, hogy a kirándulásokon korlátozott mennyiségben, ellenőrzött keretek között engedélyezte az alkoholfogyasztást. Elmondta azt is, hogy valóban beszélt a saját szexuális életéről a diákoknak, valamint a melegpornóról is. A sértett diákok nem vallottak a tanár ellen, nem ismerték el, hogy a vádlott rossz hatással volt rájuk.