Elítélték a Bataclanos csalót

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

A merénylet időpontját is magára tetováltatta. A mobiltelefonja buktatta le.


Hat hónap letöltendő és 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csalási kísérlete miatt azt a 29 éves francia férfit, aki azt hazudta, hogy a Bataclan-mészárlás túlélője. Cédric Rey a tévéknek és a lapoknak részletesen elmesélte, hogy a terrortámadás idején a klub teraszán volt két barátjával. Azt mondta, hogy rálőttek, de a neki szánt lövések áldozata egy terhes nő lett. A 2015. november 13-i merényletben 130-as haltak meg.

Rey az átélt sokkra hivatkozva több hét betegszabadságot vett ki, és Franciaország jelképét, egy Marianne-t tetováltatott a karjára. A kép mellé a támadások dátumát íratta. Tavaly kártérítésért folyamodott a terrorizmus áldozatainak alapjához, és más csalásokat is megpróbált elkövetni arra hivatkozva, hogy túlélő. A kártérítési alapokból végül nem részesülhetett, mert nem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy a helyszínen tartózkodott a merényletkor.

A nyomozók a merénylet után egy évvel fogtak gyanút. Rey nem szerepel a merényletsorozat miatt előkészítés alatt álló per felperesei között, és a támadásról is pontatlan részleteket mesélt – például egyetlen terhes nő sem halt meg a merényletben.

A mobiltelefonjának vizsgálata után kiderült, hogy a merénylet időpontjában a Bataclantól harminc kilométerre tartózkodott, s csak éjfél felé látták szemtanúk a környéken.

Amikor októberben értesült arról, hogy keresi a rendőrség, Rey azonnal jelentkezett kihallgatásra. Elismerte, hogy hazudott, és őrizetbe vették. A merényletsorozat óta hét embert ítéltek el hasonló bűncselekmények miatt.