Elítélik a vegyi fegyver bevetését

Fotó: YONHAP / STR

-

Malajzia pénteken elítélte a VX idegméreg használatát, amellyel a nyomozók szerint meggyilkolták Kim Dzsong Un féltestvérét a Kuala Lumpur-i repülőtéren februárban.


„A minisztérium határozottan elítéli az ilyen vegyi fegyver használatát bárki részéről, bárhol és bármely körülmények között. Használata nyilvános helyen veszélyt jelentett a lakosság széles körére nézve” – áll a minisztérium állásfoglalásában.

A közlemény szerint a minisztérium az incidenssel kapcsolatban szorosan együttműködik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW).

A Kuala Lumpur-i külügyminisztérium néhány órával az után adta ki közleményét, hogy Észak-Korea visszautasította a malajziai boncolás eredményét, és azt állította, hogy a férfi halálát valószínűleg cukorbetegség, szívbetegség és magas vérnyomás miatt bekövetkezett szívinfarktus okozta.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező folyadékot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg vezetett a halálához. Az arcára kent folyékony méreg a bőrön keresztül felszívódva okozta Kim Dzsong Nam halálát.

A gyilkosság miatt viszály bontakozott ki Malajzia és Észak-Korea között. Phenjan szerint Malajzia felelős Kim Dzsong Nam haláláért, és törvényellenesek azok a vizsgálatok, amelyeket a malajziai hatóságok a holttesten végeztek. A diplomáciai torzsalkodás egyik fejleményeként Malajzia csütörtökön bejelentette, hogy megszünteti az észak-koreai állampolgárok vízummentességét.