Elismerték: korábban katonai radarok észlelték a maláj gépet!

Fotó: AFP / JOSH WILSON / AFP / JOSH WILSON

-

Már nincs sok esély arra, hogy az óceán felszínén találják meg az eltűnt maláj gép darabjait, így Tony Abbott ausztrál kormányfő bejelentette, hogy új szakaszba lép az utasszállító utáni kutatás.


Ezután az Indiai-óceán fenekén az eddigieknél jóval szélesebb területen keresik majd az eltűnt maláj gép maradványait. Erről az ausztrál kormányfő, Tony Abbott hétfőn számolt be, miután bizonyossá vált: nem valószínű, hogy az óceán felszínen találják meg az utasszállító darabjait. Abbott ugyanakkor nem sok jóval kecsegtetett: mint mondta, megtörténhet, hogy ezután sem fognak a gép nyomára bukkanni. Hozzátette: megtesznek mindent, „amit emberileg és az ésszerűség határain belül” meg lehet tenni. Az új kutatási terület elmondása szerint nyolcvanszor hétszáz kilométert tesz ki, a tengeralattjárós átvizsgálás pedig 6-8 hónapig is eltarthat majd. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járat március 8-án tűnt el, fedélzetén pedig 239 ember tartózkodott. A gépnek eddig egyetlen darabját sem találták meg.  


Mégis észlelték a maláj gépet

A maláj miniszterelnök, Najib Razak hét héttel az utasszállító eltűnése után elismerte: katonai radaron is észlelték a gép nyomait – írja az Independent. Korábban a maláj hatóságok nem ismerték el, hogy feltűnt egy ismeretlen gép a Maláj-félszigeten. Razak beismerte a CNN-nek: a katonai rendszerek észlelték, hogy az utasszállító eltért eredeti útvonalától. De mivel nem tett a gép szélsőséges manővert, nem foglalkoztak túl sokat vele. Civil  rendszerek a gépeken található transzponderektől kérnek adatokat, a katonaiak viszont észlelnek minden repülő tárgyat. A maláj gépet a transzponderek kikapcsolása miatt csak utóbbiak érzékelték. Az Origónak korábban szakértők elmondták: az európai légtérben annak is riasztás lenne a következménye, ha egy gép kikapcsolt transzponderrel repülne.