Elismerte Izrael, hogy több tucat légicsapást mértek Szíriára

-

Első alkalommal ismerte el Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, hogy Izrael több tucatnyi légicsapást hajtott végre Szíriában, hogy akadályozzák a libanoni Hezbollah síita szervezet tagjainak fegyverekhez jutását.


Habár formálisan Izrael nem foglalt állást a több mint öt éve dúló szíriai polgárháborúban, korábban többször is ígéretet tett arra, hogy gátat vet az Irán által támogatott Hezbollahhal való fegyverkereskedelemnek. Az egyes légi műveletekről szóló jelentéseket azonban mindeddig nem erősítették meg hivatalosan.


Netanjahu azt mondta: „cselekszünk, ha cselekednünk kell, így itt a határnál is, több tucatnyi légicsapással, amelyek célja annak megelőzése, hogy a Hezbollah a hadi helyzetet megváltoztatni képes fegyvereket szerezzen be". Az izraeli miniszterelnök nem részletezte, hogy Izrael milyen időközönként, milyen típusú csapásokat hajtott végre Szíriában.


Február 18-án az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil aktivistahálózat arról számolt be, hogy izraeli légitámadás érte a szíriai kormányhadsereg egyik előretolt hadállását Damaszkusztól délre. Aztán Jeruzsálem ugyan üdvözölte a szíriai tűzszünet február 27-i életbe lépését, jelezte azonban, hogy továbbra is fenntartja a lehetőséget, hogy támadásokat indítson a szomszédos országban, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a zsidó államot fenyegeti a Dél-Libanon jelentős részét ellenőrző Hezbollah, amelynek tagjai Bassár el-Aszad szíriai elnökkel léptek szövetségre.

Az Izrael és a Hezbollah között legutóbb, 2006-ban vívott véres háborúban a hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200-an vesztették életüket, az izraeli haderő mintegy 160 katonát vesztett.