Elismerte egy élelmiszermulti, nem jó mindennap a termékeit enni

-

A Magyarországon is kapható márkákat gyártó Mars Food a jövőben megkülönbözteti a termékeit aszerint, hogy ajánlott-e minden nap azt enni, vagy hetente legfeljebb egyszer.


Első alkalommal ismeri be egy élelmiszeripari óriáscég, hogy termékei nem épp a legegészségesebbek – számol be a BBC online kiadása. Az egyebek mellett a Dolmio és az Uncle Ben’s márkákat birtokló Mars Food azt közölte, hogy a jövőben különbséget fog tenni „mindennapi” és „alkalmi” ételei közt. Utóbbiakat azért nem ajánlatos rendszeresen fogyasztani, mert az ajánlottnál magasabb a só-, cukor- vagy zsírtartalmuk – persze csak azért, hogy „autentikus” legyen az ízük.

A cég a következő hónapokban frissíti a honlapját, és minden terméknél megjelenik, hogy mindennapi fogyasztásra ajánlják, vagy legfeljebb egyszer egy héten. A Mars azt közölte a BBC-vel, hogy csupán termékeinek öt százaléka tartozik majd az „alkalmi” kategóriába, köztük a Dolmio lasagne szószok, a pesto, a sütőben készíthető carbonara és makaróni, illetve az Uncle Ben’s keleti szószok.

A hivatalos brit egészségégügyi ajánlás szerint egy felnőtt ember táplálkozásának úgynevezett referenciaértéke naponta 70 gramm zsír (ebből 20 gramm telített), 260 gramm szénhidrát, 90 gramm cukor (beleértve a tejből és gyümölcsből származót is), 50 gramm fehérje és 6 gramm só. Ehhez képest például a Dolmio egyik lasagne szószában, egy 94 grammos adagban 7,1 gramm zsír (ebből 2,7 gramm telített), 3,2 gramm cukor és 0,7 gramm só van.