Elismerte a miniszter, nem fizetnek a túlóráért

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Nem fizetik ki az ápolónők túlóráit a kórházak, ismerte el Balog Zoltán az ATV-ben. Kérdés: hogyan juthatott akkor a szaktárca három héttel ezelőtt ennek az ellenkezőjére, vagyis arra, hogy a kórházak fizetnek?


Balog Zoltán humán miniszter az ATV-nek elismerte, hogy nem fizetik az ápolónők túlóráit a kórházak, miközben három hete a tárcája által végzett vizsgálat ennek éppen az ellenkezőjére jutott, vagyis, hogy a kórházak fizetnek.

Március közepén zárult le az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) országos vizsgálata az ápolói túlórapénzek kifizetésével kapcsolatban; a felmért intézményeknél a rendkívüli munkavégzésért 3,9 milliárd forintot fizettek ki a dolgozóknak. A hírről akkor a Magyar Nemzet számolt be.

A vizsgálat azután történt, hogy február elején az RTL Klub riportot készített a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházról, ahol két ápolónő nyilatkozott arról, nem fizetik ki a túlóráikat, csak az alapbérüket.

Az ügyet kirobbantó ápolónő egyébként a hétvégén fölmondott munkahelyén a Péterfyben, mert fekete ruhában akart tiltakozni, ezt azonban a Péterffy vezetői nem engedték. A nővér azért indított figyelemfelkeltő akciót, mert állítása szerint nem fizetik ki neki és társainak a túlórákat, és túl vannak terhelve.

Azóta szolidaritási mozgalom indult a Facebookon. A közösség tagjait arra biztatják, hogy hétvégenként fekete ruhában, vagy ha úgy nem megy, fekete szalaggal fejezzék ki elégedetlenségüket az egészségügy állapotával, illetve az ápolók helyzetével kapcsolatban. Ezt sokan már ezen a hétvégén is megtették.