Elismerte a kínai kém, hogy a Boeing adatait lopta

-

Az nem derült ki, hogy kihez jutottak el az érzékeny haditechnikai információk, amelyeket Szu Pin megbízásából csentek el hekkerek. Kínában mindenesetre inkább hősnek tekintik, nem bűnözőnek.


Bűnösnek vallotta magát egy amerikai bíróságon az az egyébként Kanadában élő kínai férfi, aki amerikai számítógépes hálózatok feltörésével szerzett haditechnikai információkkal kereskedett – írta pénteken a Global Times című, angol nyelvű pekingi lap. Az 50 éves Szu Pint 2014-ben fogták el, amikor alapossá vált a gyanú arra, hogy megbízásai alapján két hekker rendszeresen betört a Boeing repülőgépgyártó vállalat és más amerikai hadiipari beszállítók számítógépes rendszerébe, ahol titkos, katonai repülőgépekkel, fegyverzetekkel kapcsolatos információkhoz jutottak hozzá. Ezeket Szu lefordította kínaira, és értékesítette. A bírósági iratokból nem derült ki, hogy az információk végül kihez jutottak el.

Szu még szerdán a bíróságon elismerte, hogy fontos szerepe volt abban a konspirációs műveletben, amelynek révén 2008 és 2014 között illetéktelenül és jogellenesen megszerzett információk jutottak Kínába. Szu Pin, aki még Stephen Szu és Stephen Szu Pinként is ismert, a légi ipar és repülőgépgyártás területén működő, tehetős vancouveri üzletember hírében állt. 2014-ben vették őrizetbe, és 2016 februárjában adták ki a kanadai hatóságok az Egyesült Államoknak.

A nacionalista hangvételű publicisztikáiról ismert Global Times pénteki szerkesztőségi cikkében nyíltan védelmébe vette Szút, és úgy vélte, ha a férfi hazafias cselekedetből „lopta el a titkokat”, és juttatta vagy akarta a kínai kormánynak eljuttatni, akkor ezért „hálát és tiszteletet” érdemel.

Szu ügyében júliusban várható ítélet. Sajtóértesülések szerint legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetést és 250 ezer dollár (több mint 70 millió forint) bírságot szabhatnak ki rá, miután vádalkut kötött. Ő és meg nem nevezett hekkertársai is részletes feltáró nyilatkozatokat tettek. Cselekményének eredeti büntetési tétele 30 év is lehetett volna.