Elindultak a vonatok Bécs felé

-

Átengedték a határon órák óta várakozó vonatokat. A menekültek miatt álltak a szerelvények.


Migránsokat szállító négy vonat indult tovább Hegyeshalomról Bécsbe hétfő délután – jelentette a Reuters. A hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az osztrák hatóságok csak azokat a migránsokat engedik továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon.


Azok a menekültek, akiknek a továbbutazását engedélyezik, két hétig maradhatnak Ausztriában, ez idő alatt kell eldönteniük, hogy kezdeményezik-e ott a menekültügyi eljárást. Mindezt osztrák forrásból nem erősítették meg.


Hegyeshalomnál a tömeg


A Keleti pályaudvarról indult vonatot az osztrák rendőrök a túlzsúfoltság okozta veszélyek miatt nem engedték tovább. Annyian voltak rajta, hogy nem lehet megközelíteni a tűzoltókészüléket. A vonat Münchenbe tartott.


A Suddeutsche Zeitung azt írta, akik beadták a menedékkérelmet Magyarországon, nem mehetnek tovább. A többiek belföldi járattal utazhatnak Bécsbe, ahol vagy menedékjogot kérnek, vagy továbbmennek Németországba. A cikk hangsúlyozta, hogy az osztrák, illetve a bajor határellenőrzést is megszigorítják.Szabad volt az út

Meglepő módon a menekültek a Keletiben simán fölszállhattak a nemzetközi vonatra, az Origo beszámolója szerint a rendőrök levonultak. Ennek okáról megkérdeztük a kormányszóvivőt és a rendőrséget is, de még nem kaptunk magyarázatot.


A Belügyminisztérium vasárnap azt közölte, érvényes úti okmányok és érvényes vízum nélkül a szabályok szerint nem engedhetik továbbutazni a menekülteket.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt kérte, Németország tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország megengedőbb. A német kormány korábban közölte, egyetlen szír menekültet sem küld vissza.

A német nagykövetségen próbáltuk megtudni a német álláspontot, de érdemi választ nem kaptunk.


A Keletiben az indulók


Félreértés, hogy minden szír mehet Németországba – közölte Angela Merkel német kancellár. „Ezt a félreértést bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni Magyarországgal.” Merkel szerint „bizonyos zavarodottság” alakult ki amiatt, hogy egyes tartományok változtatásokat akarnak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére.

Ennek következtében „az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik, és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják”. Ez ugyan „megfelel a tényeknek” – hiszen a szíriai menedékkérők csaknem 100 százaléka megkapja a menekültstátust –, mint ahogy az is megfelel a tényeknek, hogy a koszovói állampolgárok „nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot”.


Mindennek hatására az a félreértés keletkezett, hogy minden szíriai jöhet Németországba, ami azonban „nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt”

– közölte Angela Merkel.

Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert „ez az egyetlen jogi alap”. Azt is mondta, Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta.

Steffen Seibert kormányszóvivő már korábban reagált a Twitteren azokra a pletykákra, hogy Németország vonatokat küld a szír menekültekért. Azt írta, különvonat nincs, az uniós jog érvényes: vagyis, aki Magyarországra megy, ott kell regisztrálnia magát és lefolytatni a menedékjogi eljárást.

Így foglalt állást a szövetségi belügyminisztérium egyik szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat. Rámutatott, hogy a menekültügy területén a dublini rendszer szabályai alkotják a hatályos jogot az Európai Unióban, és Németország ragaszkodik ezeknek a szabályoknak a betartásához. A szóvivő kifejtette, hogy a BAMF csupán gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba – közölte a belügyminisztérium szóvivője.