Elindult a POSZT

Fotó: / / /

-

A Pécsi Országos Színházi Találkozó június 5. és 14. között fut. Úgy tűnik, nem a teljes, ígért támogatásokkal.


Pécs 65 millió forinttal járul hozzá a fesztiválhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a miniszteri keretből eddig tízmilliót szabadított fel, a korábban ígért további ötvenmillióról még nincs döntés - írja a Népszava. Halász János, az Emmi kultúráért felelős államtitkára márciusban beszélt arról, hogy a minisztérium összesen hatvanmillióval járul hozzá a fesztiválhoz - ebből ötvenmillió a kiemelt támogatási keretből, tízmillió pedig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből érkezik. Az NKA-hoz benyújtott pályázatot viszont múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter visszaküldte.


poszt2

Május 26-án Stenczer Béla, a POSZT egyik ügyvezető igazgatója azt mondta, a szerződések 99 százalékát megkötötték, de mivel nem biztos a támogatás összege, nem tudja azt mondani, hogy minden program megvalósul. Tervezni így nehéz lehet(ett) a szervezőknek.

Nem mindenki boldog

Az Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén váltó Vidnyánszky Attila (ő a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is) korábban már kifejezte elégedetlenségét az idei találkozóval kapcsolatban: színházából egy darabot sem válogattak a versenyprogramba. Idén Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény főszerkesztője döntött. A viták arról, hogy mi került be és mi nem (például Pintér Béla Titkaink darabja nem), valószínűleg a helyszínen folytatódnak majd.


#igen

Mi lesz a POSZT-on?

Szokás szerint rengeteg minden. A versenybe beválogatott darabok között van például Szikszai Rémusz I. Erzsébete (Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Szkéné Színház, FÜGE), Ascher Tamástól a Fényevők (budapesti Katona József Színház), Máté Gábor rendezésében a Vörös (budapesti Katona József Színház, Népszínház, Magyar Társulat), Mohácsi János A képzelt betege (Örkény István Színház), Gigor Attiltától A hosszabbik út (Kerekasztal Színház, Szputnyik Hajózási Társaság), Bérczes Lászlótól a Bányavakság (Csiky Gergely Színház, Pécsi Nemzeti Színház).

Off

Az off-programban van minden jó, nemzetiségi színházi találkozóval, végzős hallgatókkal, a Színes Gyöngyök Egesület roma programjaival (az utcán akciózik például a szlemmelő Tudás 6alom) és sok-sok szakmázás (színházi nevelésről, például). Kifejezetten sok a kiállítás idén, például a Privát nacionalizmus projekt 16 országgal, de lesz dívás témás, jelmezes, posztos-plakátos és képzősök bábjait bemutató is. A zsidó színész-sorsok a „hálátlan hazában", 1939-1944 pedig pont arról szól, ami a címéből sejthető. Memento. Az idei Poszton emelett a sok dolog mellett még kiemelt szerepet kap a hatvanadik szülinapot ünneplő Fővárosi Nagycirkusz is - lesz Recirquel (videónk itt) és Richter Flórián is fellép (az ő társulatáról is van videónk, itt).