Elindította adománygyűjtő akcióját a Mazsihisz

Fotó: Getty Images / Ian Waldie / Getty Images / Ian Waldie

A Mazsihisz és civilek 210 millió forint összegyűjtésére vállalkoztak.


Eddig 35 zsidó és nem-zsidó szervezet fogott össze, hogy magánadományokból megvalósíthassa a holokauszt-emlékévre tervezett projektjeit. Mindannyian nyertek korábban támogatást a Civil Alap holokauszt-emlékévi pályázatán, de visszaadták, mert nem értettek egyet a kormány emlékezetpolitikájával. A nagyszabású adománygyűjtő akció keretében csaknem 210 millió forintot kívánnak összeszedni. Ehhez minden olyan szervezet csatlakozhat, amely visszaadta az elnyert állami támogatását. Az akció a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) felügyelete mellett indul, és nemzetközi adományozókat is megszólítana. Szerdán reggel elindult a Memento70 elnevezésű kezdeményezés honlapja is, amelyen meg lehet tekinteni, milyen programokra készülnek a résztvevők, azok mennyibe kerülnének, és idáig mennyit pénzt sikerült rájuk összegyűjteni. Az adományozók eldönthetik, hogy magának a Memento70 kezdeményezésnek, vagy egy konkrét projektnek adnák a felajánlott pénzt. Heisler András Mazsihisz-elnök a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta, az adománygyűjtő akció nem arról szól, hogy alkudozni kívánnának a kormánnyal: azzal, hogy visszaadták az elnyert pénzeket, végleges döntést hoztak, ami akkor se változna, ha esetleg teljesülne a Mazsihisz három kérése.


Mi ez a három kérés?

A Mazsihisz azt várja a kormánytól, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt a Veritas Kutatóintézet éléről, aki idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók első, 1941-es deportálását (később elismerte: lehet, hogy hibázott). A szervezet emellett követeli a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű építésének leállítását és azt, hogy a Józsefvárosi pályaudvarra tervezett Sorsok Háza tartalmi kialakításába érdemi beleszólása lehessen. A szervezet közgyűlési határozata szerint a Mazsihisz csak akkor vesz részt mégis az emlékév állami eseményein,
„ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozat(unk) figyelembevételével változtat.”
Mivel a Szabadság téri emlékmű építése már elkezdődött, nem valószínű, hogy teljesülne a három követelés.