Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

Hosszú, súlyos betegség következtében 74. életévében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja.


Szegedy-Maszák Mihály szombaton hunyt el 74. életévében.


1943. június 23-án született Budapesten. Az ELTE angol-magyar szakán szerzett tanári diplomát 1966-ban, majd a Cambridge-i Egyetemen végezte posztdoktori tanulmányait, 1967-ben lett bölcsészdoktor. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává 1998-ban választották meg.

1981-ig az MTA Irodalomtudományi Intézetében dolgozott, majd docens lett az ELTE irodalomtörténeti tanszékén. 1992 és 1994 között a 19. századi irodalom tanszékének, majd az összehasonlító irodalomtudományi tanszék vezetője lett. Több külföldi egyetem vendégprofesszora, illetve kutatója volt, így az angliai Cambridge King's College-ben és az Egyesült Államokban a bloomingtoni Indiana Egyetemen, melyen az összehasonlító irodalomtudományi professzorává nevezték ki.

Sokoldalú tudósként foglalkozott a magyar irodalomtörténettel, számos összehasonlító irodalomtudományi munkája jelent meg, de az irodalom mellett más művészeti irányzatokkal is foglalkozott. Monográfiát írt Márai Sándorról és Ottlik Gézáról. Munkái egy része angolul jelent meg.

Szerkesztőként is tevékenykedett, 1988 és 2004 közt a Hungarian Studies főszerkesztője, illetve 1991 és 2004 a Protestáns Szemle főszerkesztője volt.