Elhunyt Pumukli “szülőanyja”

-

Életének 95. évében elhunyt Ellis Kaut, az apró, vörös hajú, Pumukli történetének irója. Sosem hagyta, hogy a kobold sportosabb legyen.


Kaut több mint ötven éve mutatta be a világnak a később világhírűvé vált koboldot. Azóta Pumukli rádiójátékokban, televíziós sorozatban és könyvekben tűnt fel, de még – ahogy az egy igazi hírességhez méltó – bélyegen is szerepelt.

Az írónő az utolsó időkig figyelemmel követte kis koboldja „életét”. Nem tetszett neki például az a fogyasztókúra sem, amelyen Pumukli átesett, amikor a stuttgarti Kosmos Verlag egy új kiadáshoz újrarajzoltatta a figura alakját. Jan Sasse illusztrátor egy sportosabb és vékonyabb Pumuklit teremtett. Ellis Kaut lánya, Uschi Kaut és a rajongók részéről érkező kritikák miatt azonban Pumukli hamar visszakapta zöld nadrágjából kitüremkedő pocakját.Pumukli és Eder mester meséjén generációk nőttek fel, nemcsak Németországban, hanem Magyarországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig. A rosszcsont kobold és az asztalosmester történetei még Kínát is meghódították.

A rezes kobold felett jogvita is kialakult Kaut és a figura eredeti rajzolója, Barbara von Johnson között. Mindketten éveken át küzdöttek Pumukli „szülői jogaiért”, és a vita végül odáig fajult, hogy már arról folyt: vajon lehet-e barátnője a kicsiny teremtménynek. Barbara von Johnson engedte volna, hogy a gyerekek barátnőt adjanak Pumuklinak, Kaut viszont teremtménye sorsának alakítása feletti önállóságát látta veszélyben forogni.

Az írónő már évekkel ezelőtt alapítványt hozott létre az olvasás népszerűsítésére és a gyermekirodalom életben tartására. Mint mondja, az olvasás által nagyon sokat lehet tanulni. Ő maga korábban 16 órát dolgozott, de a tavaly megjelent életrajzi kötetében feltárta, hogy végleg letette a tollat. A fotózással viszont nem hagyott fel.Természetesen mindig van mit csinálni. Akad annyi dolog, hogy az ember nyugodtan mondhatja, semmire sincs ideje. Persze, ha jobban megnézzük, sok időt elfecsérlünk. Nem könnyű megöregedni, de kíváncsi vagyok, mi következik. Elég izgalmas, csak ne lenne az a kellemetlen kilátás, hogy végül eltűnik az ember” – fogalmazott 90. születésnapján. Az írónő ebből az alkalomból csak egészséget kért, és azt, hogy „mindenki olyan sokáig éljen, mint én, hogy senkit se lássak meghalni”.

Ellis Kaut novemberben lett volna 95 éves.