Elhunyt Mickey Rooney, aki 88 éven át forgatott

Fotó: Europress/AFP/Valerie Macon / Europress/AFP/Valerie Macon

-

Mickey Rooney, amerikai színész régóta betegeskedett, szombaton hollywoodi otthonában, 93 éves korában hunyt el. Rooney falta az amerikai filmeket, több száz produkcióban szerepelt, és a hollywoodi filmes élet minden velejáróját is magáévá tette. Nyolcszor házasodott, és olyan dívákkal forgatott majdnem kilencven évnyi karrierje során, mint Audrey Hepburn, Judy Garland vagy Elizabeth Taylor.


Mint sokan mások a klasszikus hollywoodi színészek közül, ő is gyerekszínészként kezdte, ám ő azon kevesek közé tartozott, akiből rögtön sztár lett. Hat éves korától játszott kamera előtt, és nagyjából halála napjáig nem állt le a filmezéssel, tehát több mint 80 évig élt a show-bizniszből. 1938-ban a Fiúk városa című filmben nyújtott alakításáért Ifjúsági Oscar-díjat kapott, negyvenöt évvel később pedig évtizedes munkáját tiszteletbeli Oscarral ismerték el. Négyszer jelölték még a díjra, egyszer pedig az Emmyre. Bár a több mint nyolcvan évnyi filmes munkájával ő volt a leghosszabban dolgozó hollywoodi színész, fénykorát mégis a harmincas, negyvenes években élte. 1941-ben például már harmadik éve ő volt a legnagyobb jegyeladást generáló húzónév az iparban, megelőzte Clark Gable-t és Bette Davist is. A Joseph Yule néven született brooklyni fiút énekes-zenés vígjátékokban, varietékben lehetett a legtöbbet látni, Rooney énekelt, táncolt, hangszereken is játszott. A Broadwayn több mint 1200 előadásban láthatta őt a közönség, a színházi Oscarnak megfelelő Tony-díjat 1980-ban vehette át.


Judy Garland oldalán a Babes in Arms című 1939-es musicalban játszott, ezért a filmjéért kapta az első valódi Oscar-jelölését. Élete során több mint kétszáz filmet forgatott, főszerepet játszott a Huckleberry Finn kalandjaiban, ő alakította a kedves, mindig bajba kerülő szomszéd fiút, Andy Hardyt, amely karakter egyébként az MGM stúdió sikeres franchise terméke lett. Dolgozott az Audrey Hepburn főszereplésével készült Álom luxuskivitelben című filmben, és a több feldolgozásnak is alapot adó, pénzhajkurászós, gyalog kakukkos Bolond, bolond világban, a magyar nézők pedig utoljára az Éjszaka a múzeumban című produkcióban láthatták. Az apró termetű, idős őrt, Gust játszotta.Rooney imádott élni, szórakoztatni, és szerette a nőket is. Egyéb számbeli rekordjai mellett, a házasságkötés terén sem volt kispályás, összesen nyolcszor házasodott. Szinte mindig hollywoodi bombanőket, sztárokat sikerült elcsábítania, a későbbi Mrs. Frank Sinatra, Ava Gardner is felesége volt. Az ötvenes években a televíziózásra is rábólintott, konkrétan az NBC csatorna köré épített egy több évados sitcomot is, ez volt a The Mickey Rooney Show. A színész emellett egyébként zenét is írt, néhány könnyebb dal mellett egy három felvonásos szimfónia is született a keze alatt, a Melodantet Franklin Rooseveltnek zongorán adta elő 1941-ben.