Elhunyt Marcos Ana

-

Életének 97. évében elhunyt a Marcos Ana álnéven alkotó Fernando Macarro Castillo spanyol költő.


A spanyol Kommunista Párt közlése szerint a költő csütörtökön hunyt el, halála előtt néhány órával szállították egy madridi kórházba.

Fernando Macarro Castillo a nyugat-spanyolországi Salamancából, paraszti családból származott. Fiatal korában lépett be a Kommunista Pártba, a spanyol polgárháborúban a republikánusokhoz csatlakozva harcolt Franco csapatai ellen.

19 esztendősen, 1937-ben börtönözték be, és 1961-ben szabadult ki. Megkínozták, kétszer kis híján halálra ítélték, ő volt a Franco-diktatúra leghosszabb ideig börtönben ülő politikai foglya.

1954-ben a fogságban Marcos Ana néven kezdett el verseket írni, és a börtönből kicsempészett költeményeit a száműzött köztársaságiak terjesztették külföldön. Kiszabadulása után hamarosan Franciaországba ment, ahol a Pablo Picasso vezette Spanyolországi Információs és Szolidaritási Központ vette pártfogásába.

Később hosszabb időt töltött el Argentínában és Chilében, ahol barátságot kötött Pablo Nerudával. Versei főleg Latin-Amerikában váltak népszerűvé. Az 1976-os nagy spanyolországi amnesztia után tért haza végleg. Emlékiratai Decime como es un arbol (Mondjátok meg, milyen egy fa) címmel 2007-ben jelentek meg.

Utolsó könyvét Vale la pena luchar (Megéri harcolni) címmel 2013-ban adták ki.