Elhunyt Kocsis Zoltán

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A világhírű magyar karmester 64 éves volt.


Kocsis Zoltán több mint negyven éve a magyar zenei élet egyik legjelentősebb és legsokoldalúbb egyénisége, azon kevés hazai művészek egyike, akik hosszú ideje a nemzetközi élvonalat is erősítik.

Karrierje tizennyolc éves korában, a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyén aratott győzelemmel indult el, ezt követően egyre több meghívást kapott Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet zenei központjaiba, fesztiváljaira.
Mindössze huszonöt éves volt, amikor felkérte Szvjatoszlav Richter szólóesten és közös négykezes koncerteken való szereplésre franciaországi fesztiválján, valamint az akkor még csak második alkalommal megrendezett ausztriai Schubertiadén.
Kocsis Zoltán a Zeneakadémián többek között Kadosa Pálnál, Rados Ferencnél és Kurtág Györgynél tanult. Azóta a világ számos vezető zenekarával lépett fel szólistaként, például a Berlini Filharmonikusokkal, a Royal Filharmonikusokkal, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a New York-i Filharmonikusokkal – írja róla a filharmonikusok.hu.