Elhunyt Douglas Slocombe, az Indiana Jones-trilógia operatőre

Forrás: Kobal

-

A brit operatőr 103 éves volt.


Százhárom éves korában hétfőn elhunyt Douglas Slocombe brit operatőr, aki Steven Spielberggel együtt forgatta az Indiana Jones-trilógiát – jelentette be lánya. Georgina Slocombe közölte, édesapja egy londoni kórházban halt meg az után, hogy a közelmúltban elesett, ami egészségének hanyatlásához vezetett. „A minap arról beszélt, hogy élvezte minden munkanapját, minden forgatási napját. Valóban élvezte a munkáját és életét” – tette hozzá.

Douglas Slocombe a brit filmipar egyik legnevesebb operatőrének számított. Az 1940-es években indult karrierje során mintegy 80 filmet forgatott, a filmművészet olyan jelentős alakjaival dolgozott együtt, mint George Cukor, John Huston, Norman Jewison, Roman Polanski és Steven Spielberg.


103 éves volt


Dougie Slocombe ügyes, lelkes szakember volt, aki szerette a filmkészítést. A kamerák előtt Harrison Ford volt Indiana Jones, de a kamerák mögött Dougie volt a hős az első három Indiana Jones-filmben

– méltatta Slocombe munkásságát Steven Spielberg.


Az 1913-ban Londonban született, majd Franciaországban nevelkedett Slocombe-ot háromszor jelölték Oscar-díjra és háromszor nyerte el a Brit Filmakadémia díját: 1974-ben A nagy Gatsby, 1963-ban The Servant és 1977-ben a Júlia című filmekért. A Brit Operatőrök Társasága 1995-ben életműdíjjal jutalmazta.