Elhunyt Várhidi Pál, az Aranycsapat kerettagja

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Játékosként olimpiai bronza is van, edzőként négyszeres bajnok és BEK-elődöntős az Újpesti Dózsával. 84 éves volt.


Az egykori védő halálhírét a család közölte. A tízszeres válogatott Várhidi Pál tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet szerzett a nemzeti együttessel.

Vezetőedzőként 1973 és 1980 között négy bajnoki címet szerzett és BEK-elődöntőig jutott az Újpesti Dózsával, ahol játékosként 285 bajnokin szerepelt. Később a fia, Várhidi Péter is bajnok lett a lila-fehérekkel, ekkor lett először apja és fia is bajnok egy klubnál.

Várhidi Pál a 80. születésnapján adott interjúban így fogalmazott: „Újpesten olyan óriási játékosokkal futballozhattam együtt, mint Nagymarosi, Szűcs és Szusza Feri.” Nem is nagyon gondolkodott azon, hogy valaha is máshol folytassa pályafutását: „Akkoriban előszeretettel keresték meg, akár külföldről is a fiatal játékosokat, de én itt találtam meg a számításomat és szerencsémre sokáig is játszhattam, később pedig edzőként is visszatérhettem Újpestre.”

A kőkemény bekk visszaemlékezésében leszögezte, játékosként legnagyobb pillanata a londoni 6-3 volt, amelyen csak a cserepadon ült: „Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy az Aranycsapat tagjaként ott lehettem azon a mérkőzésen.”

Az 1954-es vb-n szerepelt magyar válogatottból Várhidi Pál halálával már csak Tóth József van életben.