Elhunyt az amerikai polgárjogi mozgalom ikonjának tartott aktivista

Fotó: AFP / Rod Rolle

-

A 75 éves Julian Bond szombaton éjszaka, rövid betegség után hunyt el, közölte a Southern Poverty Law Center nevű szervezet, amelynek Bond az egyik alapítója, majd első elnöke is volt.


„Az ország az igazság ügyének egyik legszenvedélyesebb és legmeggyőzőbb szószólóját vesztette el. Nem csak az afroamerikaiakért, hanem minden csoportért, minden egyes emberért felszólalt, akit hátrányos megkülönböztetés ért, mert valamennyiünkben felismerte a közös emberit”– írja a honlapján a rasszizmus ellen küzdő SCLP.

Barack Obama amerikai elnök részvétnyilvánító üzenetében „hősnek” és „barátnak” nevezte Bondot, aki segített „jobbá” formálni az országot.

Julian Bond 1940. január 14-én született az Egyesült Államok déli részén, a Tennessee szövetségi állambeli Nashville-ben. Édesapja az afroamerikaiak oktatására hivatott intézet, a Lincoln University első fekete bőrű elnöke volt, míg édesanyja könyvtárosként dolgozott.

Bond 20 évesen társalapítója lett a Student Non-violent Coordinating Committee (SNCC) nevű szervezetnek, amely kulcsszerepet játszott a feketék fehérekkel való egyenjogúságáért folytatott küzdelemben és a mérföldkőnek számító 1964-es polgárjogi törvény megszületésében. Később a feketék diszkriminációja ellen küzdő társaság, az 500 ezer tagot számláló National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) elnöke lett.