Elhunyt Ambrus Tamás volt válogatott pólókapus

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A Ferencvárosi Torna Club örökös bajnok, 61-szeres válogatott vízilabdázója régóta beteg volt.


A Fradi honlapján olvasható csütörtöki megemlékezés szerint Ambrus Tamás 1964. június 27-én született Budapesten, 11 évesen kezdett vízilabdázni. Tizenhat évesen debütált az élvonalban, édesapja, Ambrus Miklós olimpiai bajnok után ő is kapusposzton szerepelt. Pályafutása első húsz évében a Ferencvárosban védett, összesen 306 mérkőzésen játszott a csapatban. Az FTC-vel 1988-ban és 1990-ben bajnokságot nyert, 61-szer hívták be a válogatottba, a nemzeti csapattal részt vett az 1986-os madridi világbajnokságon, és az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon.

1990-ben külföldre szerződött, az RN Florentia játékosa volt, 1993-tól a BVSC-ben folytatta pályafutását, ahol két bajnoki címet nyert. Aktív pályafutását követően 1998-ban és 1999-ben a BVSC másodedzőjeként bajnokságot nyert a csapattal. 2000-től négy éven keresztül tevékenykedett edzőként Firenzében, majd hazatért és hat évig dolgozott a PVSK-nál vezetőedzőként. 2010-ben visszatért nevelő együtteséhez, három évig volt az FTC vezetőedzője, majd haláláig a klub vízilabda-szakosztályának vezetője.

Az egyesület honlapja szerint tavaly agyi lymphomát diagnosztizáltak nála, és hosszan tartó betegséget követően csütörtökön hunyt el.


Volt, hogy lábbal védett büntetőt. Ahogy a "Barcelona kulisszatitkai" c. könyvben olvashattuk, gyerekkora egy részét...

Posted by Ráúszás on 2015. április 16.