Elhunyt a zsidó gyerekeket mentő brit „Schindler”

-

Meghalt Sir Nicholas Winton, aki a II. világháború kitörése előtti utolsó hetekben több száz kelet-európai zsidó kisgyereket menekített Nagy-Britanniába a holokauszt elől. Sir Nicholas 106 éves volt.


Az 1909-ben született brit tőzsdei alkusz 1938-ban Csehszlovákiában járt és látta a németek elől menekülők táborait. Ezután kezdte el megszervezni a mentőakciót, először a prágai brit nagykövetségről, majd egy prágai szállodában felállított irodából, végül Londonból. Elérte a brit hatóságoknál, hogy fejenként 50 fontos - akkoriban kisebb vagyonnak számító - „hazatérési biztosítékért” cserébe Nagy-Britannia befogadja a zsidó gyerekeket.


Egy 1938-as brit törvény tette lehetővé a 17 évnél fiatalabb menekültek beutazását azzal a feltétellel, hogy a befogadó családok vagy a menekülést szervezők letétbe helyeznek annyi pénzt, amiből a gyerek később hazatérhet. Winton 9 hónap alatt 669 gyereket sikerült Prágából Londonba vinnie a brit kormány engedélyével. A gyerekeket brit családoknál helyezték el, egyikük sem látta többet hátrahagyott családját.

Még egy vonatnak kellett volna indulnia Prágából 1939 szeptember 3-án, de aznap üzent hadat Nagy-Britannia Németországnak, így a szerelvény nem hagyhatta el a pályaudvart. A vonaton 250 gyerek ült, sorsukról nem tudni semmit, valószínűleg megölték őket a koncentrációs táborokban.


Wintont gyermekmentő tevékenységéért II. Erzsébet királynő 2003-ban lovaggá ütötte. Tony Blair volt brit kormányfő egyszer a „brit Schindlerként” méltatta Sir Nicholas Wintont, a több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletemberre, Oskar Schindlerre utalva.

Sir Nicholas a legnagyobb létszámú menekültcsoportot szállító vonat indulásának 76. évfordulóján hunyt el. A Prágából 1939. július 1-jén indult vonaton 241 gyermek utazott.