Meghalt Wes Craven, a Rémálom az Elm utcában rendezője

Forrás: IGN

-

Az amerikai horrorrendező, aki a Sikoly-filmeket is csinálta, 76 éves volt.


Wes Cravent Los Angeles-i otthonában érte a halál, agydaganata volt – írta a BBC.


Craven volt az írója és a rendezője a Rémálom az Elm utcábannak és folytatásainak, ő rendezte a Sikoly-filmeket, Az utolsó ház balrát (1972), a Sziklák szemét (1977) és az Éjszakai járatot (2005) is. Számos filmjét produceri közreműködésével remake-elték az elmúlt években.

Halálát Twitter-oldalán közölték.Craven megújította a tinihorror műfaját, amikor az akkor még ismeretlen Johnny Depp szereplésével megrendezte az első Freddie Krueger-történetet 1984-ben.


A rendezőt a "slasher" műfaj királyának tartják – azokat a horrorfilmeket sorolják ebbe az alkategóriába, amelyekben egy őrült gyilkos válogatás nélkül szedi áldozatait.Utolsó nagyjátékfilmje a Sikoly 4 volt 2011-ben, egyik utolsó munkája a Sikoly-filmsorozat televíziós változata volt, amit az MTV-n mutattak be június végén.

A karrierjéről egy interjúban azt mondta:


Igyekeztem olyan filmeket csinálni, amelyekről őszintén elmondhatom, hogy nem láttam ilyet azelőtt, és amelyekben követhettem a legmélyebb érzéseimet, és néhány esetben szó szerint az álmaimat.

Filozófiából és írásból szerzett diplomát, pályáját pornófilmek készítésével kezdte, melyeket álnéven jegyzett. Ezt követte első horrorfilmje, a szexuális erőszakkal telített Az utolsó ház balra, amely Ingmar Bergman Szűzforrásán alapult, és egyben a vietnami háború elleni tiltakozás is volt.


Nem csak horrorfilmeket rendezett: '99-ben mutatták be A szív dallamai című filmjét, amelyben Meryl Streep egy hegedűtanárt alakít, aki nehéz körülmények közt élő gyerekeket tanít.

A közelmúltban egy Coming of Rage című, ötrészes képregényen dolgozott Steve Nilesszal, amely zombikról, vérfarkasokról és vámpírokról szól, és októberben jelenik meg.