Elhunyt a Nobel-díjas Irwin Rose

-

A 2004-es kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje 88 éves volt.


Kedden az egyesült államokbeli Deerfieldben elhunyt a 2004-es kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, Irwin Rose – közölte a Kaliforniai Egyetem, ahol a tudós az elmúlt években dolgozott.


Tizenegy évvel ezelőtt az izraeli Aaron Ciechanover, a magyar születésű izraeli Avram Hershko, valamint az amerikai Irwin Rose azért kapta ezt a magas elismerést, mert felfedezték a sejtek egyik legfontosabb ciklikus folyamatát, a proteinek lebontásának szabályozását, aminek köszönhetően ma már molekuláris szinten megérthető, miként ellenőriznek a sejtek központi folyamatokat az emberi szervezetben.


A proteinek lebontási folyamata „irányítja” többek között a sejtosztódást, ellenőrzi az új proteinek minőségét és az immunrendszer nagy részét. Ez az eredmény előrevitte az orvosi kutatásokat olyan súlyos betegségek esetében, mint az agydaganat.

Rose New Yorkban született 1926. július 26-án, kutatói életének nagyobb részét a philadelphiai Fox Chase rákkutató központban töltötte. A hetvenes években, valamint a nyolcvanas évek elején itt alapozta meg azt a tudományos munkát, amellyel később kiérdemelte a kémiai Nobel-díjat.