Elhunyt a nagy vonatrabló

Fotó: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

-

HÁTTÉR

A klasszikus gazember figuráját testesítette meg Ronnie Biggs, a nagy vonatrabló. Először is társaival együtt több millió fontot rabolt a brit királyi postától, másodszor pedig egy kötélhágcsón szökött meg Anglia hírhedt börtönéből. A média szerethető bűnözőt csinált belőle.


Ronald "Ronnie" Biggs 84 éves korában hunyt el egy észak-londoni nyugdíjas otthonban. Az 1963-as vonatrablásról inkább híressé, semmint hírhedté vált Biggs a világ egyik legismertebb gazembere és bűnöző celebje volt. Hiszen a brit királyi családon és a brit közigazgatáson kívül kinek ne lenne szimpatikus egy olyan banda, amelyik fogja magát, és egy csalárd tilost mutató jelzővel megállítja a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, majd egyetlen lövés nélkül, kirabolja azt.  Ronnie Biggs ennek a tizenöt fős bandának volt a tagja, és társaival együtt 120 postazsákot, azokban összesen 2,6 millió akkori fontot emelt el. Ez mai fontra átszámítva 40 milliót, azaz nagyjából 14 milliárd forintot ér. Még a rablás évében elkapták a csapatát, a tagokat börtönbe zárták. Itt következik Biggs újabb szimpatikus húzása: egy klasszikus kötélhágcsó segítségével megszökött a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönéből. Nem egészen három évre rövidítette le a harminc éves büntetést. A bandita először Párizsba, majd Ausztráliába, legvégül pedig Brazíliába menekült. Rió de Janeiróban letelepedett felvette a brazil állampolgárságot, és családot alapított. A rablásból származó részesedését hamar eltékozolta, elmondása szerint három év alatt elment a lopott pénz. Biggs azután a hírnevéből élt.

Nem adták ki, akárhogy kérték

A dél-amerikai országgal duplán is szerencséje volt Biggsnek. Hiába kérte Nagy-Britannia a bűnöző kiadatását, hiszen nem volt kiadatási egyezmény a két ország között. Később pedig, amikor Biggsnek gyereke született, érvényesek lettek rá azok a brazil törvények, amelyek megtiltották azok kiadatását, akik kiskorúakat nevelnek. A nagy vonatrabló így egészen 2001-ig élt mindenféle hatósági megkeresés nélkül, mikor úgy döntött, hogy orvosi kezelés végett visszatér Angliába. Ekkora már igazi celebbé tette őt a média, a The Sun brit bulvárlap magángépet küldött érte. Hiába  tisztelték az emberek a világ a leghíresebb gazembereként, hiába romlott meg az egészségi állapota, folytatnia kellett a büntetés letöltését ott, ahol 36 évvel korábban "felfüggesztette".


-


Ronnie-nak az újbóli fogságban tovább romlott az állapota, többször kapott agyvérzést, kerekesszékbe kényszerült, és a szélütései miatt beszélni sem tudott. A sajtóbeszámolók szerint a rab már a halálán volt. 2009-ben az akkori munkáspárti brit kormány igazságügy-minisztere hozzájárult Ronnie feltételes szabadlábra bocsátásához. Miután kikerült, javult az állapota, futballmeccseken látták, kiadta életrajzi könyvét, legutoljára a nyilvánosság előtt pedig akkor szerepelt, amikor részt vett egykori bandatársa, Bruce Reynolds temetésén. Christopher Pickard, Biggs életrajzi könyvének társírója szerint a nagy vonatrabló pont olyan volt, mint amilyennek egy igazi, oldschool, talpraesett gazembert elképzelünk: kedves, nagyvonalú, és remek humorérzékkel megáldott öregember.

Egy bűnét megbánta

A könyvben pedig bocsánatot kér a kirabolt vonat mozdonyvezetőjének családjától is, mivel a vezető volt az egyetlen sérültje a bűncselekménynek. Ugyanis Jack Millst jóformán agyonverték. Mills soha nem épült fel teljesen sérüléseiből, és nem is tudott többé mozdonyvezetőként dolgozni. 64 éves korában halt meg. A vonat rabló Biggs egész életében tagadta, hogy ő verte volna meg a mozdonyvezetőt, azonban mind a mai napig rejtély, hogy akkor a 15 fős társaságból ki felelt a tettért. Az 1963-as akcióban Biggs legfontosabb húzása az volt, hogy talált egy olyan embert, aki képes volt elvezetni a kirabolt vonatot.