Elhunyt a legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó

Fotó: MTI / Mészáros Márton

-

Ata Kandó vasárnap lett volna 104 éves. 1935-ben kezdett fotózni, Robert Capával is dolgozott, kitüntetést és életműdíjat is kapott.


Életének 104. évében, Hollandiában hunyt el Ata Kandó, a legidősebb magyar fotóművész. A Magyar Fotóművészek Szövetsége-életműdíjas művész Görög Etelka néven született Budapesten, 1913-ban. Gyerekkorában a neve helyett Atát mondott, vezetéknevét pedig festőművész első férje után vette fel.
Huszonéves korában, Budapesten tanulta ki a fotózás művészetét. Etelka családja Budapesten élte át a második világháborút, néhány évre rá viszont Párizsba költöztek. Ott már Robert Capával dolgozott együtt a Magnum Fotóügynökségnél. Az '56-os forradalom után Ausztriában fényképezte a menekülőket, az ebből készült album eladásából pedig 250 ezer dollárt gyűjtött össze. Ezt a magyar menekült gyerekeknek ajánlotta fel. A világhírnevet a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára.
Élete utolsó évtizedeit Amszterdamban töltötte. 1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben pedig a Magyar Fotóművészek Szövetsége életműdíjjal tüntette ki.