Elhunyt a treblinkai haláltábor utolsó túlélője is

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Samuel Willenberg 93 éves volt. Mindössze 67 ember szabadult élve az 1942-ben, Varsótól mintegy 100 kilométerre létesített náci haláltáborból, ahol 875 ezer lengyel és európai zsidót öltek meg.


Treblinkában, más megsemmisítő táboroktól eltérően, a foglyokat kényszermunka helyett szinte azonnal a gázkamrákba terelték.

Willenberg túlélését részben annak köszönhette, hogy a táborba kerülésekor húsz éves volt, és elég erős ahhoz, hogy a nácik ne gyilkolják meg azonnal, hanem néhány sorstársával karbantartói munkára fogják.

A haláltáborban 1943 augusztusában lázadás tört ki, miután a foglyok egy csoportja ellopott pár fegyvert és felgyújtották a tábort. Treblinkából százak próbáltak akkor elmenekülni, de többségükkel a nácik fegyverei végeztek még azelőtt, hogy eljutottak volna a környékbeli erdőbe.

Willenbergben elevenen élt az emlék, ahogy lábon lőtték miközben a szögesdrótokon fennakadt holttesteken átmászott a tábor kerítésén, majd nem törődve halott barátainak látványával, futott ahogyan csak bírt.

Sok zsidó embert, aki a táborból megszökött, lengyel falusiak fogtak el és vittek vissza Treblinkába. Willenberg elmondta, hogy szemei kék színének és "nem zsidó kinézetének" köszönhette, hogy sikerült Varsóba visszajutnia, ahol csatlakozott az ellenálláshoz.

A háború után a holokauszt-túlélő, akinek két lánytestvére Treblinkában halt meg, Izraelbe költözött, ahol földmérőként dolgozott a lakásügyi minisztériumban. Életének későbbi szakaszában szobrászkodni kezdett, bronz alkotásaiban a népirtás alatt megélteket ábrázolta.

1939-ben Lengyelországban közel 3,3 millió zsidó élt, az akkori lakosság mintegy tíz százaléka. Több mint hárommillióan haltak meg a holokauszt alatt.