Elhunyt a francia futball első sztárja

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

Nyolcvanöt éves korában hosszan tartó betegeskedés után elhunyt Raymond Kopa aranylabdás, világbajnoki bronzérmes labdarúgó.


A francia futball első sztárja sorozatban három BEK-döntőt nyert a Real Madriddal (1957, 1958, 1959) melyben együtt játszott Puskás Ferenccel és Alfredo di Stefanóval , és 1958-ban kapta meg az Aranylabdát, amikor a francia válogatottal harmadik lett a svédországi világbajnokságon.


A lengyel bevándorlók gyermekeként Raymond Kopaszewski néven született támadó középpályás Angers-ban kezdte pályafutását, majd a Stade Reimshez került, amellyel 1956-ban spanyol sikerrel zárult BEK-döntőt játszott a Real Madrid ellen.


Raymond Kopa a Santiago Bernabeu stadionban


Az Aranylabdáért rendezett szavazáson az 1958-as győzelme előtt 1956-ban és 1957-ben harmadik, 1959-ben pedig második volt. A Reimshez 1959-ben tért haza, és 1967-ben vonult vissza.


Én voltam az első francia labdarúgó, aki elhagyta az országot. Akkoriban ezért sokan árulónak tartottak engem”

– nyilatkozott korábban. Nagyszerű cselezőkészségével, kivételes játékfelfogásával, taktikai érettségével tűnt ki, de pályafutása elején alacsony termete miatt nem mindenkit győzött meg.

„Amikor 18 éves voltam, a régióból több klubtól, a Lenstől, a Lille-től, a Roubaix-től és a Valenciennes-től eljöttek megnézni engem, de túl kicsinek találtak” – emlékezett vissza egyik nyilatkozatában a 168 centis futballista.

Nagyszerű játékát az 1958-as világbajnokságon a torna legjobbjának járó díjjal ismerték el. A válogatottban 45 mérkőzésen 18 gólt szerzett.