Elhízásjárványt okozhat a marihuána

Fotó: MTI/AP/Brennan Linsley / MTI/AP/Brennan Linsley

-

Mivel a marihuánától megéhezünk, a fű alapján kifejleszthetnénk egy olyan gyógyszert, amely elveszi az étvágyunkat. Miközben egyre több helyen legalizálják a fogyasztását, a kutatók óva intenek ettől, és az elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet.


A gyógyászatban már viszonylag régóta, az 1980-as évektől kezdve használják a marihuánát. A zöldhályogtól kezdve, a reumás panaszok gyógyításán át a rákos betegek fájdalmainak csökkentéséig számtalan betegség kezelésekor vagy tünetmentesítésekor nyúlnak a vadkenderhez. Az egész világon, köztük az Egyesült Államokban is, egyre több helyen legalizálják a marihuána fogyasztását. Coloradóban külön boltok nyíltak, ahol az emberek gandzsát vásárolhatnak rekreációs célokra. Ezek bevételi adatait látva egyre több másik állam is tervezi egy hasonló megoldás bevezetését. Azonban a kutatók egy nem várt veszélyre hívják fel a figyelmet. A hagyományos érvek a marihuána ellen többnyire kimerülnek abban, hogy a fű belépőt jelenthet a keményebb drogokhoz, vagy abban, hogy komoly társadalmi veszélyeket rejt magában. Azonban a Johns Hopkins Egyetem egyik friss kutatásában arra világítottak rá, hogy a kannabisz közismerten növeli a fogyasztók étvágyát, amely kockázatos lehet egy olyan országban, mint az Egyesült Államok, ahol a lakosság csaknem fele (47 százaléka) túlsúlyos.


Egy nem várt hatás

A legnagyobb gyógyszergyárak viszont éppen emiatt kísérleteztek a marihuánával. Egyrészt a bódulatot okozó THC (tetra-hidro-cannabiol) vegyülettel több készítményt is gyártanak, amelyet étvágytalanok kezelésére használnak. A Sanofi, a Merck és az Arena gyógyszercégek viszont azt kutatják/kutatták, vajon mi okozhatja, hogy az ember megéhezik a füvezéstől. Abban reménykedtek, hogy így megtalálják azt a kemikáliát, amelynek képesek legyártani az „ellentettjét”, és abból olyan gyógyszert készíthetnek, amely elveszi majd a betegek étvágyát. A Sanofi 2008-ban már piacra is vitte az Acomplia nevű gyógyszerét. Azonban hamar vissza is hívta, mert nem várt mellékhatásként több beteg szuicid, azaz öngyilkos hajlama is felerősödött, egy sor másik pszichiátriai betegséggel egyetemben. Az Arena locraserin elnevezésű vegyülete a klinikai tesztelés fázisában csúszott el. Az Acompliáéhoz hasonló tünetek jelentkeztek a vizsgált alanyoknál, de adalékként az agresszivitás is csatlakozott. 2008 második felében a Merck cég is felhagyott a kísérletezéssel, mert a már ismert mellékhatások jelentkeztek. Azóta nagyon kevesen próbálkoztak azzal, hogy a THC „ellenvegyületeit” használják étvágycsökkentésre.